Samsung och Apple har nu kommit in i tredje ronden i det snart fullskaliga patentkrig som pågår mellan de två företagen. De senaste uppgifterna kommer från nederländerna där en domstol nu dömt till Apples favor och stoppat försäljningen av smartphonemodellerna Samsung Galaxy S II, Galaxy S och Ace. De patentbrott som Samsung anklagas för är relaterade till låsskärmen och gränssnittet.

Det nya dråpslaget för Samsung kommer bara knappt två veckor efter att man tillfälligt lyckats häva säljstoppet för sin nya surfplatta Galaxy Tab 10.1. Efter ett förhör i en nederländsk domstol i staden Hauge den 10 och 11 augusti har man nu valt att gå på Apples linje och konstaterat att Samsung brutit mot minst tre ett av Apples mjukvarupatent i utvecklingen av deras senaste generation Android-smartphones.

De mjukvarupatent som domstolen hävdar att Samsung brutit mot är relaterade till låsskärmen och användargränssnittet i telefonerna Galaxy S II, Galaxy S och Ace.

De tre patent som nämns i domstolens beslut (översatta från holländska);

  • EP 2.058.868 – Metod för att rulla / besöka galleriet; (Det enda som man nu sägs fällts för)
  • EP 2098948 – Inspelning av en ”flagga” i samband med flera skärm, vilket Samsung skulle nyttja genom att använda Android 2.3 eller senare version;
  • EP 1.964.022 – Metod för att ”låsa upp” av en portabel enhet via pekskärmen genom att dra en ”upplåsningsbild”.

gallerySamsung galleriapplikation i Galaxy S II.

Det som står klart är att Apple denna gång inte gett sig på Samsungs fysiska design utan istället riktat in sig på dess mjukvara där alltså både specifika Samsung-lösningar och till synes generella Android 2.3 funktioner nämns. Översättningen från det holländska domslutet är här lite svårt att tyda, men klart är att domstolen även tycker att surfplattorna Galaxy Tab 10.1 samt 10.1v bryter mot vissa av Apples paten, även om man ännu inte satt något säljstopp på dessa enheter.

Nederländska företag får säljstopp den 13 oktober – Påverkar hela Europa

Exakt hur och vilka konsekvenser det nya domslutet får är ännu svårt att säga. Patenten som nämns täcker de flesta europeiska länder men samtidigt finns det ett tiotal undandtag (Sverige är inte ett av dessa) där Apple ännu inte fått sina patent certifierade.

Enligt den information vi hittills samlat på oss ser domen ut att i första hand påverka tre olika underleverantörer till Samsung i nederländerna. Dessa tre företag kommer från och med den 13 oktober beläggas med säljförbud för de tre telefonmodellerna Galaxy S II, Galaxy S samt Ace. Samsungs koreanska huvudbolag ska tydligen få fortsätta försäljningen än så länge, men då holland sägs fungera som en knutpunkt i företagets europeiska marknad verkar det vara ett taktiskt väl planerat mål från Apples sida.

iphone.galaxys
Samsung Galaxy S vs. Apple iPhone 3GS

Om Samsung vill skeppa sina telefoner till övriga länder i Europa kan man från och med den 16 oktober alltså inte gå genom sina vanliga transportvägar i nederländerna.

Vi arbetar fortfarande för att få fram mer detaljerad information om både målet i sig och Samsung agerande. Men vad det verkar kan även Google och hela Android-operativsystemet ligga risigt till när minst en av punkterna nämner funktionalitet i Android 2.3 Gingerbread. Varpå domslutet skulle kunna bli ett trumfkort för Apple i kampen med Google.

Vi har sökt kontakt med Samsung Sverige men ännu inte kunnat få någon officiell kommentar.

Uppdatering: Enligt den holländska sajten Tweakers.net ska domstolen endast fällt Samsung på ett av de tre ovanstående patenten. Det relaterat till hur man skrollar mellan öppnade bilder i galleriapplikationen. Samsung i nederländerna hävdar att man kan komma förbi Apples patent genom att helt enkelt ändra sin galleri app något. Ett beslut som redan ska vara taget och som i princip gör att man ska kunna bortse från domstolsbeslutet. Intressant är samtidigt att galleriapplikationen ursprungligen kommer från Googles Android-operativsystem, vilket bör påverka betydligt fler telefoner och tillverkare än Samsungs ovan nämnda modeller.

Uppdatering2: Samsung Sverige svarar NordicHardware med officiellt uttalande kring domstolsbeslutet i Nederländerna. Mer utförligt uttalande kommer inom kort.

–   Domstolens beslut förväntas inte påverka försäljningen på andra europeiska marknader. Försäljningen fortsätter som vanligt i Sverige och Norden, kommenterade Samsung Sverige domstolsbeslutet i Nederländerna.

Källa: FOSS Patents

Relaterade artiklar:

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
nILGotTempelGorgeous-GeorgeAnton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
zowix
Medlem
zowix

När kommer det bli ett slut på detta. Suck

Jacob Hugosson
Medlem

Det spelar väl knappast roll vad Samsung hittar för ”lösning” Apple hittar säkert något annat att klaga på.

Svensken
Medlem
Svensken

Så tråkigt detta är. Kan inte Samsung försvara sig med Googles nyinköpta patent?

simon liljegren
Medlem
simon liljegren

Ja det är ju helt kalrt tråkigt att det skall vara så att patenten skall sätta stopp för framfarten inom tekniken. Men såg även att Samsungs nya mobiltelefoner : Samsung galaxy W, är nästan lk glaxy s2, och att Galaxy m Pro är lik Nokias variant av Qwerty- style. Galaxy Y ser ut som iphone, nu när mittenknappen också är rundad, känns lite som att man trotsar detta patent med flit, för er som inte vet vad jag pratar om så : http://www.swedroid.se/42362/samsung-tillkannager-fyra-nya-modeller-i-galaxy-serien/

Ps, Kändes fel att länka till en av era förmodade konkurenter men men

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”hallonpaj”]Ja det är ju helt kalrt tråkigt att det skall vara så att patenten skall sätta stopp för framfarten inom tekniken. Men såg även att Samsungs nya mobiltelefoner : Samsung galaxy W, är nästan lk glaxy s2, och att Galaxy m Pro är lik Nokias variant av Qwerty- style. Galaxy Y ser ut som iphone, nu när mittenknappen också är rundad, känns lite som att man trotsar detta patent med flit, för er som inte vet vad jag pratar om så : http://www.swedroid.se/42362/samsung-tillkannager-fyra-nya-modeller-i-galaxy-serien/ Ps, Kändes fel att länka till en av era förmodade konkurenter men men[/quote] Jag tyckte att… Läs hela »

Gorgeous-George
Medlem
Gorgeous-George

Det är sällan jag känner så här men jag tycker uppriktigt SK*TILLA om Apple som företag. 😡

Tempel
Medlem
Tempel

Känns som domstolarna borde kunna dömma mot ett bolag som uppenbart sysslar med trakaserier att inga beslut mot andra bolag för tas innan en sak är avgjord.

nILGot
Medlem
nILGot

Skulle vara väldigt fint att se om några större företag tillsammans med stora patent portföljer kunde stänga ner hela Appels sortiment.
[urlcomment image/[/url]