Samsung är en gigant på halvledarmarknaden och en av få företag som tillverkar de flest av sina kretsar själva. Nu har företaget visat upp vad som sägs vara den första DDR4-minnesmodulen som tillverkats. Minnesmodulen är försedd med 30nm-klassade minneschip och arbetar vid 2 133 MHz med endast 1,2V.

Förutom en låg standardspänning har Samsung använd sig av en energisparande teknik som med namnet Pseudo Open Drain (POD) redan använts i bland annat grafikminne. POD-tekniken gör att DDR4-modulen bara kräver hälften av den strömstyrka som en motsvarande DDR3-modul vid skrivning och läsning av data. 

Samsungs första DDR4-modul har dock långt ifrån nått sin fulla potential. Enligt minnestillverkaren ska deras nya kretsarkitektur vara kapabel att nå hastigheter på mellan 1,6 GHz och 3,2 GHz vilket är ett rejält kliv uppåt från dagens DDR3-teknik.

”The new DDR4 DRAM will build even greater confidence in our cutting-edgegreenmemory, particularly when we introduce four-gigabit (Gb) DDR4-based products using next generation process technology for mainstream application.” berättade Dong Soo Jun, president på minnesavdelningen, Samsung Electronics

När DDR4-tekniken omfamnas av processormarknaden är ännu inte spikat. Tidigare uppgifter har talat om en en introduktion som tidigast under 2013, men att tekniken inte får någon bredare spridning förrän 1-2 år senare. Då ska tekniken även vara kapabel att nå klockfrekvenser på över 4 000 MHz.

ddr4

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
rmdAnton Karmehednussse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
nussse
Gäst
nussse

Detta låter ju vansinnigt trevligt. Får hoppas de snabbar på lite 🙂

rmd
Medlem

vad som sägs på pappret brukar extremt sällan bli vad det var meningen i slutändan..

jag ser fortfarande inte ddr3 som något tillräckligt bra för att överge ddr2. kanske är man gammal, men förr var det en väldans skillnad på nya generationerna. nuförtiden är det bara prislapparna som glänser likt skumpa och läppglans på stureplan……