Samsung blir mobilbranschens första stora tillverkare att inkludera irisskannrar i surfplattor. En anpassad version av Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 är företagets första produkt som kan låsas upp med en snabb blick mot en kamera. Med ett exklusivt kontrakt kan vi hoppas på att tekniken snart kommer till Samsungs smartphones.

Är det något ämne som är hett i mobilbranschen i dag så är det biometri. Med introduktionen av iPhone 5S visade Apple hur värdefull en bra fingeravtrycksläsare kan vara i en mobiltelefon. Strax därefter introducerades Samsung Galaxy S5 med en liknande läsare som gav användare möjlighet att låsa upp en telefon med sitt fingeravtryck. Nu börjar Samsung bygga in irisskannrar i surfplattor för att erbjuda ett ännu säkrare system för att identifiera användare.

Snabb avläsning

Samsung har skrivit ett avtal med forskningsföretaget SRI Technologies. Avtalet säger att Samsung har en exklusiv licens till den mobila versionen av en teknik kallad Iris on the Move. Tekniken kan byggas in i mobila enheter och användas för att identifiera användaren genom en snabb fotografering och analysering av personens iris. Till skillnad från andra liknande sensorer behöver inte personen som ska skannas stå still framför kameran. Det räcker med att ögonen passerar förbi sensorn för att den ska kunna skanna av ögonens iris och identifiera personen framför kameran.

Visas nästa månad

Samsung och SRI Technologies har arbetat tillsammans för att skapa en anpassad version av Galaxy Tab Pro 8.4 med en inbyggd irisläsare. Denna kommer att visas upp på en mässa i Las Vegas i april. Samsung har inte bekräftat när eller om man har planer på att integrera tekniken i kommande smartphones. Med tanke på att tekniken kan byggas in i tunna surfplattor känns det sannolikt att den snart också kan byggas in i telefoner.

Videon nedan visar en stationär version av Iris on the Move från 2014.

Källa: SRI Technologies via The Register

Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid