Samsung och Stanford University har genom ett samarbete utvecklat en ny OLED-teknik med stöd för upplösningar på upp till 10 000 pixlar per tum. Något som skulle få skärmarna i dagens smartphones och VR-headsets att skämmas.

Samsung och Stanford har nu avtäckt en ny teknik för OLED-skärmar som tillverkaren och universitetet tagit fram tillsammans. Denna nya teknik öppnar upp för bildskärmar med markant högre antal pixlar per tum (PPI eller Pixels Per Inch) än vad som finns idag.

Mer specifikt rör det sig om upp till 10 000 pixlar per tum. Något som till exempel skulle kunna leda till smartphoneskärmar med väsentligt högre upplösningar. Till exempel ligger många av dagens smartphones PPI-värden på omkring 400 till 500. Tekniken skulle även kunna lämpa sig extremt väl för virtuell verklighet (VR) då den så kallade skärmdörrseffekten i princip tillintetgörs.

Tekniken som tagits fram med hjälp av solpanelsteknik som fått ett nytt användningsområde nyttjar flera olika lager film för att avge vitt ljus mellan flera reflekterande lager. Ett silverfärgat laget och ett annat av reflekterande metall med nano-stora korrugeringar i sig. Detta kallas för en ”optisk meta-yta” och ändrar de reflekterande egenskaperna för att låta olika färger resonera genom specifika pixlar.

Kanske inte den mest lättförstådda tekniken där ute. Den som vill lära sig mer kan läsa Stanfords pressmeddelande angående tekniken för att förhoppningsvis får en lite bättre förståelse för vad forskarna har tagit fram.

Huruvida detta är något som till slut kommer att hitta sin väg in i konsumentprodukter återstår dock att se. Hinder som energieffektivitet och hur svårt eller enkelt det skulle vara att massproducera dessa skärmar är något som i skrivande stund är oklart stora. Klart står dock att framtidens OLED-skärmar kan komma att vara redigt imponerande jämfört med vad som erbjuds idag.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid