Med start nästa år är inte HBM-minnen inte längre en AMD-exklusiv egenskap. Samsung bekräftar nu att man har planer på att sälja HBM-minnen för allt mellan mellansegmentsgrafikkort och stora superdatorer. Deras största minnesenhet sägs leverera upp till 48 gigabyte lagringsutrymme och enorma överföringshastigheter.

HBM-minnen gjorde debut tillsammans med AMD Radeon R9 Fury X-grafikkort tidigare i år. Den nya minnestypen tar upp betydligt mindre plats än GDDR5, är mer energisnål och kan leverera betydligt högre prestanda. Man kan visserligen diskutera hur stora verkliga fördelar minnestekniken har framför GDDR5 men det är ändå sannolikt att framtidens bästa grafikkort kommer att använda sig av just HBM-minne. Med start nästa år är det sannolikt att marknaden för HBM-baserade produkter expanderar markant. Nu tar sig bland andra Samsung in i spelet.

AMD_HBM

På Intel Developer Conference i San Fransisco bekräftade i dag Samsung att man med start under första halvan av nästa år kommer att börja producera och sälja HBM-minnen. Företaget satsar på allt från grafikkort tillhörande marknadens mellersta och högsta segment till komponenter för kraftfulla superdatorer.

Många olika modeller

Samsungs nya HBM-minnen baseras på kretsar med åtta gigabit lagringskapacitet. Den billigaste och minsta modellen kallas 2-Hi DRAM och kommer att riktas till grafikkort för konsumenter. Enheten har två HBM-kretsar staplade på varandra för att ge en total lagringskapacitet på två gigabyte och en överföringshastighet på 256 gigabyte per sekund. För mer kraftfulla grafikkort har Samsung även planer på att sälja HBM-enheter med två staplar av HBM-minne med dubbla lager. Detta ger minnesenheten totalt fyra gigabyte lagringsutrymme och en överföringshastighet på 512 gigabyte per sekund.

SAmsung_HBM_road_map

För att mätta entusiasternas minnesbehov planerar Samsung att sälja en åtta gigabyte-modell som, till skillnad från HBM-minnet i AMD Radeon R9 Fury X, är uppbyggt av två HBM-staplar (istället för fyra) med fyra lager som ger totalt åtta gigabyte lagringsutrymme men ändå samma 512 gigabyte per sekund överföringshastighet som AMD:s minnen. För de mest extrema konsumenterna kommer slutligen en modell med fyra staplar med fyra lager att säljas med totalt 16 gigabyte lagringsutrymme och en imponerande överföringshastighet på en terabyte per sekund.

Åtta lager och sex staplar ger 48 gigabyte

Samsung kommer inte bara att satsa på HBM-minnen för grafikkort riktade till vanliga konsumenter. Företaget planerar också att tillverka minnesenheter för superdatorer. Företaget har bland annat planer på att tillverka en HBM-enhet med sex staplar där varje stapel har åtta lager. Detta betyder att Samsung kommer att sälja en HBM-enhet med 48 gigabyte lagringsutrymme och kunna leverera överföringshastigheter på upp till 1,5 terabyte per sekund.

När Samsung börjar producera HBM-minnen för flera delar av grafikmarknaden är det sannolikt att vi kommer att se fler grafikkort och andra typer av grafikenheter använda HBM-minnen på bred front. 2016 kommer med andra ord bli ett stort år för HBM.

Källa: Computerbase via Wccftech

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
pedrosso Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pedrosso
Medlem
pedrosso

hmm 2gb och 4gb trodde vi skulle få 4 gb som minst på budget kort och 8 gb som standard på mainkorten, typ 16gb och uppåt på highendkort. Men nog kommer det göra skillnad ändå med dessa minneskretsar.

Medlem
Arne Berg

Det är väl hynix som tillverkar HBM åt AMD som i gen 1 har 4gb & i gen 2 har 8 gb. Detta är samsung så att det skiljer sig e bara positivt (bara hoppas att dom har gemensam standard) ska bli intressant & se om det blir hynix gen2 på Nvidias Pascal kort eller om det blir samsungs minnen (dom ska väl ha upp till 32 GB på sina kort så 16 låter rimligt på ett nytt titan & 32 för företagsgrafik Quadro korten sen 8GB ner till 2gb på vanliga konsumentkort) Just nu känns Intel oktane mest intressant… Läs hela »