En ny rapport menar att Intel har valt att vända sig till Samsung för hjälp av den planerade processorfamiljen Rocket Lake som ska baseras på 14 nanometers tillverkningsteknik, en nod som redan nu är under hög belastning.

En rapport från sydkoreanska tidningen SeDaily menar att processorjätten Intel har valt att ta hjälp av Samsung och deras fabriker för tillverkningen av utvalda Rocket Lake-processorer. Detta då Intels fabriker i dagsläget har en hög belastning efter problemen att färdigställa 10 nanometers tillverkningsprocess och allt fler produktserier baseras på existerade 14 nanometer.

Enligt SeDaily ska de enheter som kommer från Samsung att vara för kompakta minidatorer. Tillverkningen hos Samsung sägs påbörjas under det fjärde kvartalet år 2020 och lanseringen av de första enheterna påstås ske någon gång under första halvan 2021. De mer prestandainriktade Rocket Lake-enheterna kommer fortfarande att tillverkas av Intel själva.

Rocket Lake kommer att bli den processorfamilj som tar över stafettpinnen från kommande Comet Lake som i sin tur kommer att bli steget efter dagens Coffee Lake Refresh. Hur pass detta samarbete med Samsung kommer att cementera Intels produktplaner eller om tillverkaren ännu en gång kommer att få skjuta runt på sina planerade lanseringar återstår att se.

Minskat tryck på Intels egna fabriker bör få företagets planer att gå i lås, däremot är då inte samarbetet planerat att påbörjas på stor skala förrän om cirka 1,5 år. Intel har tidigare menat att överbelastningen hos dess fabriker ska vara löst till år 2020. Något som då kan visa sig ha varit önsketänkande då de Samsung-tillverkade enheterna på 14 nanometer inte förväntas se dagens ljus förrän cirka två år fram i tiden.

Rapporten spekulerar även kring varför Intel valt Samsung som samarbetspartner istället för TSMC. En potentiell förklaring är det pågående handelskriget mellan USA och Kina. En annan är att Intels konkurrent AMD använder TSMC för den största delen av tillverkning av ”det röda lagets” produkter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid