Samsung har nu tillkännagivigt den första mobila processorn tillverkad med 14 nanometerteknik. Samsung Exynos 7 Octa utrustas med fyra kraftfulla Cortex-A57 kärnor klockade till 2,1 gigahertz samt fyra strömsnålare Cortex-A53 kärnor och stöd för LPDDR4-minne. Ett passande tillkännagivande två veckor innan den förmodade lanseringen av Galaxy S6.

Samsung väntas lansera sitt nya smartphoneflaggskepp Galaxy S6 den 1 mars under Mobile World Congress 2015 i Barcelona. Idag tillkännager så Samsung den processor som troligtvis kommer att användas i telefonen och det är inte vilken krets som helst.

Samsung Exynos 7 Octa baseras på ARM:s Cortex-arkitektur och kommer med totalt åtta processorkärnor. Fyra högpresterande Cortex-A57 kärnor samt fyra mer strömsnåla Cortex-A53 kärnor.

Tillverkaren själv påpekar att den nya kretsen tillsammans med stöd för LPDDR4-minne ska ge prestandaökningar på upp till 20 procent mot dagens motsvarigheter samtidigt som energiförbrukningen sänks med 35 procent. Samsung menar även att kretsen ska öka produktiviteten med 30 procent, något som troligtvis anspeglar på Exynos 7 ökade prestanda per watt.

Exynos-7-Octa_216

Den ökade prestandan och sänkte energiförbrukningen kommer som sagt från ett byte av tillverkningsteknik. Samsung blir först på den mobila marknaden med en smartphoneprocessor tillverkas i 14 nanometer och först efter Intel att implementera FinFET-tillverkning för sina kretsar. Jämförelsen med Exynos 7 Octa och dess 14 nanometerteknik ska vara gjort med Samsungs egen nuvarande 20 nanometers HKMG teknik som används för att tillverkare Exynos 5433 i Exynos-modellen av Galaxy Note 4.

Samsung avslöjar inte vilka produkter som kommer att använda sig av den nya processorkretsen men att Exynos 7 Octa presenteras bara två veckor innan den koreanska jätten väntas tillkännage Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge känns ett lite för passande sammanträffande.

Källa: Samsung Tomorrow

Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid