Samsung är ett av världens största elektronikföretag och har produkter inom nästan alla områden. Bland dessa finns även egna kretsar, mobilprocessorer och komponenter till datorer. Nu sägs Samsung vara intresserade av att ytterligare utöka sin arsenal av produkter. Måltavlan är processorjätten Intel och vapnet som ska hjälpa Samsung att plocka ner rivalen heter AMD.

Enligt rapporter från sydkoreanska medier ska den inhemska elektronikjätten Samsung redan gjort de första försöken till att köpa upp processor och grafikkortstillverkaren AMD. Uppgifterna som fortfarande är obekräftade indikerar talar samtidigt om ett scenario som varit på tapeten ända sedan 2007 när Samsungs telekommunikationschef luftade tanken om att ett uppköp av just AMD kunde vara ett strategiskt smart drag.

AMD har i många år kämpat mot röda siffror i sina räkenskaper och bristen på lönsamhet har gjort företaget oförmöget att knapra in på avståndet till rivalen Intel på CPU-marknaden. Samtidigt har AMD med ett stort fokus på den senaste generationens spelkonsoler tappat mark mot grafikkortstillverkaren Nvidia som med sina senaste GPU-lanseringar gått från klarhet till klarhet.

AMD:s egendom kan användas i kampen mot Intel och Nvidia

AMD sitter samtidigt på mycket viktig och värdefull immateriell egendom, som patent, varumärken och produkter. Det är just detta som Samsung finner stort värde i när man nu sägs ta sikte på processorgiganten Intel. Samsung och Intel är redan rivaler på flera områden där båda parter tillverkar egna processorer för den mobila marknaden samt har en utbredd verksamhet för halvledartillverkning.

AMD_R9_295X2_002

Vid ett uppköp av AMD skulle Samsung få tillgång till viktiga patent och produkter som inte bara skulle konkurrera med Intels PC-processorer utan även ett överflöd av GPU-patent och tekniker som AMD i sin tur ärvde i sitt uppköp av grafikkortstillverkaren ATI. Det senare skulle också vara ett bra och värdefullt vapen i rättsliga tvister där bland annat Nvidia gett sig på Samsung och där egna GPU-patent skulle kunna ge Samsung fjädrar i hatten.

AMD sägs redan arbeta på en ny avancerad CPU-arkitektur med namnet ”Zen”, samtidigt som vi väntar oss att få se färska grafikkretsar ur Arctic Islands-familjen till sommaren. Med Samsungs mäktiga skattkista skulle AMD:s produktutveckling kunna få sig en rejäl skjuts, inte minst lättare tillgång till effektiv tillverkningsteknik där Samsung redan arbetar med 14 nanometer FinFET.

Exynos-7-Octa_216Samsung mobila processor Exynos 7 Octa tillverkas redan med 14nanometer teknik

Hur ett uppköpp skulle påverka AMD:s företagsfilosofi och vad det skulle betyda för konsumenter är svårt att säga. Samtidigt är det inte första gången vi hör rykten om att Samsung intresserat sig för AMD. Så även om de senaste rapporterna från sydkorea har mer substans än vi sett tidigare ska vi som vanligt ta obekräftade uppgifter med en nypa salt.

Källa: Hankooki

Relaterade artiklar:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
SebbeS0urcerr0Rdlq84svartlockflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus
Medlem
Magnus

Kanske vore det enda rätta ändå.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

Riktigt intressant. Den stora frågan är ju dock vad som hade hänt med AMD:s X86-licens? Intel har ju tidigare satt ner foten för att föra över licensen mellan företag och VIA fick gå igenom en lång process för att få sin efter att de köpte upp merparten av Cyrix. Men det kanske inte blir ett problem om AMD fortsätter som ett självstyrt dotterbolag snarare än uppgår i Samsung.

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Carl Holmberg”]Riktigt intressant. Den stora frågan är ju dock vad som hade hänt med AMD:s X86-licens? Intel har ju tidigare satt ner foten för att föra över licensen mellan företag och VIA fick gå igenom en lång process för att få sin efter att de köpte upp merparten av Cyrix. Men det kanske inte blir ett problem om AMD fortsätter som ett självstyrt dotterbolag snarare än uppgår i Samsung.[/quote]

Intel har licens från amd också.
så det skulle skjuta dem i foten.

Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

Det mest positiva med denna affär (om den blir av) är att AMD:s forskningsavdelning kommer att få bra mycket större summor att leka med.
Som det ser ut nu har dom inte en chans att tävla mot Intel.
Lite mer pengar till R&D hos AMD och Samsung har möjligheten att tillgodose det.
Då kanske det kan bli konkurrens på allvar på x86/x64-fronten.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Jag håller med svartlock, skulle vara väldigt bra för konkurrensen på CPU-sidan som idag är näst intill obefintlig. Jag håller tummarna för att den här affären blir av och att AMD fortsätter släppa sina specar till GPU:er även i framtiden.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Väldens mäktigaste & självständigaste företag Samsung försöker göra det igen…Samsung som redan lyckats få så många företag att gå omkull, och som redan besitter tex skärmteknik hästlängder framför konkurrensen...Jag hoppas innerligt att detta inte går igenom. Istället tycker jag det börjar bli dags att granska dessa utländska företag på djupet för deras nyttjande av slavarbetare som förgör hederliga företag världen över.Det verkar som att ju rikare ett land är, desto korruptare blir dom. Qatar exempelvis (som säkerligen ingår i klubben för världens allra rikaste länder) som inte klarar av att bygga ett fotbollsstadium utan att många tusen slavarbetare ska mista… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Skulle snarare säga att det är konsumenternas fel då dom inte granskar företagen ordentligt eller att man blir för kär i ett företag. Ok, man ska inte köpa skräp bara för att. Men man ska ställa krav och ju fler som gör det desto bättre för konsumenter i konkurrenssynpunkt då det kommer att bli jämnare. Annars kommer vi snart att ha ett företag som äger hela världen.

Hitler lyckades inte för att han var politiker, men hade han varit Hitler AB så hade man nog ta mej fan köp aktier i honom fortfarande.