Samsung Orion blir namnet på en av NVIDIA:s tuffaste konkurrenter på smartphonemarknaden. Halvledarjätten Samsung avslöjade igår detaljer kring sin nya Cortex A9-baserade processor som inte bara lovar imponerande CPU-prestanda utan än värre grafikprestanda med en ännu ej namngiven grafikdel.

Samsung utvecklade sin egen kretsdesign för ARM:s Cortex A8 arkitektur och deras Hummingbird SoC fick då en kraftfullare grafikdel än de flesta konkurrenter, bland annat Qualcomms Snapdragon. Med Cortex A9-generationen av processorkretsar ser Samsung ut at höja ribban till nästan osannolika nivåer.

Samsung menar att man femdubblat grafikprestandan i Orion, i jämförelse med den redan marknadsledande Hummingbird kretsen. Med samma CPU-arkitektur som Tegra 2 verkar det på papper som att Samsung är inställda på att slå NVIDIA på fingrarna på deras egen hemmaplan, den grafiska kraften.

orion

Samsung Orion kommer att tillverkas med 45-nanometerteknik och varje Cortex A9-kärna arbetar i 1,0 GHz. Med varsin 64KB L1-cache samt en delad L2-cache på 1MB har man även gett processorkärnorna lite extra andrum. Kretsen ska även komma med en kraftfullare minneskontroller och snabba databussar för att stödja uppspelning av 1080p video och krävande 3D-spel.

Using an enhanced graphics processing unit (GPU), the new processors are capable of delivering 5 times the 3D graphics performance over the previous processor generation from Samsung.

Just fokuset på 3D är det vi kanske blir mest intresserade av. Samsung avslöjar inga detaljer om vilken grafikkrets man förlitar sig på i sin Orion-design, men om man den erbjuder så hög prestanda som man lovar kan vi få se en revolution på den mobila spelmarknaden. Redan med dagens relativt begränsade grafikdelar ser vi imponerande 3D-effekter i våra smartphones.

Samsungs Orion-krets kommer även med stöd för upp till tre olika skärmar och kan kopplas samman med en mängd olika sorters lagringsmedia eller för den delen strömsnåla LPDDR2 eller DDR3 internminnen.

Samsung Orion ska börja skeppas till utvalda kunder under fjärde kvartalet men masstillverkningen börjar inte förrän i första halvåret 2011. NVIDIA lär alltså få ett försprång med de första Tegra 2-enheterna i handelen redan i år, ett försprång man kanske kommer behöva.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedSimconTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Snart har dom en grafikdel som är mogen för PCmarknaden om dom fortsätter så här.

Albin
Medlem
Albin

Sedan är väll frågan hur strömförbrukningen på produkten kommer bli, för man vill inte att den skjuter i höjden allt för mycket så att batteritiden blir lidande…