Är det något vi behöver i dagens teknikvärld så är det ny batteriteknik. Nu tror Samsung och MIT att de har hittat en lösning på många av våra problem. En ny typ av fast batteriteknik kan vara grunden för framtidens batteri som sägs kunna laddas ur flera hundra tusen gånger, undvika brand- och läckagerisker samt vara upp till 30 procent mer kompakt än traditionella batterier.

Vi är alla medvetna om att dagens batteriteknik inte kommit så långt som man skulle kunna önska. Under de senaste åren har många forskningsprojekt startats för att lösa våra många stora batteriproblem. Nu tror Samsung och MIT att de hittat en potentiell lösning.

Hundratusentals urladdningar

Traditionella återuppladdningsbara batterier har främst tre stora problem: de håller inte så mycket kraft som man skulle önska, de är farliga och riskerar att läcka och kan oftast inte laddas mer än 500–1000 gånger innan de blir oanvändbara. Samsung och MIT har utvecklat ny teknik som de hoppas kan lösa dagens batteriproblem. Den nya teknik som nu presenteras av forskare på MIT skiljer sig på ett grundläggande sätt från dagens batterier. Istället för att använda en vätskebaserad ledare, elektrolyt, används ett helt fast materiel. Forskare har tidigare trott att en fast elektrolyt inte skulle leda ström tillräckligt väl för att vara praktisk i batterier men nya resultat visar alltså att fasta ämnen kan användas och att de ger flera viktiga fördelar.

batteri_teknik_Samsung_2

Illustration av ledare som används i den nya batteritekniken.

Med en fast elektrolyt påstår forskare att batterier inte längre riskerar att läcka och därför vara säkrare att använda. De sägs också vara lättare att göra mer kompakta. Ett batteri som baseras på den nyutvecklade tekniken kan innehålla 20–30 procent mer energi per volymenhet och därmed möjliggöra mindre batteridrivna produkter samt produkter med längre batteritid men med lika stora batterier som i dag. Tekniken sägs också göra sig av med traditionella batteriers beroende av rätt temperatur så att framtidens batterier kan vara fullt funktionella även ner till minus 30 grader.

Urladdningar för en livstid, eller tre

En av de största fördelarna med den nya tekniken är faktumet att batterier inte längre behöver ersättas efter ett par hundra urladdningar. Till skillnad från traditionella batterier som sällan klarar mer än 500–1 000 urladdningar sägs den nya batteritekniken klara flera hundra tusen urladdningar innan det inte längre är lika effektivt. Detta betyder att ett batteri som använder tekniken kan laddas ur en gång om dagen i flera hundra år, utan att behöva ersättas.

Den nya batteritekniken är fortfarande i sitt utvecklingsstadie. Tekniken har en lång väg att gå innan den har någon som helst chans att nå konsumenter. Med denna och många andra batteriförbättringar som är på väg ser det ändå ut som om vi har en ljus batteriframtid framför oss.

Källa: MIT

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ElixxDaBaxter-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

”En av de största fördelarna med den nya tekniken är faktumet att batterier inte längre behöver ersättas efter ett par hundra urladdningar”

Ett par hundra? Snälla…

Ragnar Hammarström
Medlem
Ragnar Hammarström

@Boris Undrar om du menar att de inte skulle bli så fort urladdade? För som jag upplever det så märker man lätt hur batterierna blir sämre efter hundratalet urladdningar, 300-400 urladdningar är vad som nu motsvarar ett år och redan då har jag märkt att man blir mer o mer desperat med att få mobilen att dra mindre ström. När folk vill byta batteriet så är det ofta pga av att de har tappat prestanda ner till en opraktiskt nivå, jag tycker att denna nivå är när det ger mig 4h vanligt användande, 2h, i sparläge och sista 2h till… Läs hela »

Stefan Bäcklund
Medlem
Stefan Bäcklund

[quote name=”-Boris-”]”En av de största fördelarna med den nya tekniken är faktumet att batterier inte längre behöver ersättas efter ett par hundra urladdningar”

Ett par hundra? Snälla…[/quote]

”flera hundra tusen :-* ”

Medlem
Wargreymon

Det ironiska när det är en bild på LG G4 i en artikel om Samsung 😆