Både Samsung och Google lovar att deras Android-enheter kommer att få mjukvaruuppdateringar snabbare och oftare i framtiden. Flera Samsung-telefoner och en majoritet av Googles Nexus-enheter kommer att få säkerhetsuppdateringar varje månad. Google lovar dessutom att Nexus-enheter ska få större uppdateringar av Android i minst två år.

För Android-baserade mobiltelefoner kan buggar i operativsystemet leda till stora säkerhetsproblem för användare som kanske aldrig får en uppdatering som löser problemet eller tvingas till att vänta mer än ett halvår för att få problemet löst. Samsung och Google vill lösa detta problem genom att erbjuda månatliga uppdateringar för många sina Android-telefoner.

Två års storuppdateringar, tre års säkerhet

I ett blogginlögg på Google Kanadas officiella Android-blogg bekräftade i dag företaget att Nexus 4, Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7, Nexus 9, Nexus 10 och Nexus Player inkluderas i ett nytt löfte: enheterna kommer att mottaga månatliga säkerhetsuppdateringar som ska fixa nyligen upptäckta säkerhetsproblem. Dessa uppdateringar ska skickas ut genom Androids inbyggda uppdateringsmekanism och alltså genomföras trådlöst. För att se till att så många enheter som möjligt får så många viktiga uppdateringar som möjligt lovar Google att alla Nexus-enheter kommer att få säkerhetsuppdateringar i minst tre år efter sin lansering eller minst 18 månader efter sin sista försäljningsdag på Google Play. Alla enheter ska också garanteras uppdateringar till den senaste versionen av Android i minst två år efter sin lansering.

Nexus_6

Samsungs nya strategi

I ett separat blogginlägg bekräftade alltså också Samsung att företaget har planer på att skicka ut månatliga säkerhetsuppdatringar till sina Android-enheter. Dessa uppdateringar kommer att skickas ut till vissa enheter, men det är oklart vilka. Samsung säger att de har hittat nya sätt att samarbeta med teleoperatörer som gör att de kan skicka ut uppdateringarna snabbare än tidigare. Detta ska göra det lättare för företaget att skicka ut viktiga uppdateringar till alla typer av telefoner på en relativt kort tid. Samsung säger att de har planer på att presentera fler detaljer om den nya uppdateringsprocessen och presentera mer information om vilka modeller som kommer att uppdateras inom kort.

Dagens nyheter från Samsung och Google kommer troligen innebära ökad säkerhet för många mobiltelefonanvändare. Uppdateringarnas frekvens och faktumet att de troligen kräver en total omstart av systemet riskerar dock att trötta ut vissa användare som inte vill uppdatera sin telefon så ofta. Trots risken för användare som vägrar uppdatera är snabbare säkerhetsuppdateringar ändå mycket positivt för många användare.

Källa: Samsung, Google

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid