Varken Apple eller Samsung lyckades få ett säljstopp i Nederländerna då domaren åberopade FRAND-lagen, som betyder att man ska nyttja patent och intellektuell egendom på ett vettigt sätt. Nu har Europakommissionen börjat utreda både Samsung och Apple för exakt detta.

FRAND-lagen (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory terms in use of patents) i EU gjorde det möjligt för domaren i Nederländerna att ge varken Apple eller Samsung rätt i frågan om ett säljstopp av den andras produkter. Apple avslöjade att Europakommissionen kontaktat Samsung, och öppnat en utredning för brott mot FRAND.

”Samsung’s litigation campaign and other conduct related to its Declared-Essential Patents is so egregious that the European Commission recently has opened an investigation to determine whether Samsung’s behavior violates EU competition laws,” Apple

Samsung säger att man hela tiden haft FRAND i åtanke, när man stämt Apple för att ha brutit mot deras patent för trådlösa-tekniker. Samsung säger även att de har för avsikt att samarbeta och dela med sig av all information Europakommissionen begärt. Men kort därefter bekräftade Europakommissionen att det exakt samma gällde Apple, som trots allt var källan till den första nyheten om Samsung.

”The Commission has indeed sent requests for information to Apple and Samsung concerning the enforcement of standards-essential patents in the mobile telephony sector. Such requests for information are standard procedure in antitrust investigations, to allow the Commission to establish the relevant facts in a case. We have no other comments at this stage,” Europakommissionen

Apple påbörjade rättsprocesserna som nu pågår över alla världens hörn efter att Samsung släppte sin Galaxy Tab 10.1. Efter det började Apple säga att Samsung ”slaviskt” kopierade deras i-enheter, vilket gjorde att man skickade in stämningsansökningar i flera länder för att skydda sig själva och konsumenter, enligt Apple. Samsung försökte lösa det utanför rätten, men valde att trappa upp sina egna rättsliga åtgärder mot Apple när de fick ett säljstopp på Galaxy Tab 10.1 i Australien.

Apples patent handlar till stor del om patent och vissa funktioner i mjukvara, medan Samsungs har med trådlös-teknik. Båda företagens patent är så generella att det skulle kunna gälla precis vilket företag som helst och man kan därför tycka att de ingår i FRAND.

Vi får hoppas att FRAND, lagen som är till för att företag inte ska kunna missbruka, eller diskriminera andra företag med hjälp av sina patent kan slås igenom Europakommissionen. Vad det skulle innebära är att Europakommissionen skulle kunna ta till egna rättsliga åtgärder om målen fortsätter inom EU:s medlemsländer, och i värsta fall se till att samtliga produkter från ett av företagen får ett abrupt säljstopp.

Källa: TheInquirer

Relaterade nyheter:

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
hawkiejantangringKogsterandreasn81Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Vilken soppa….. Lägg krutet på att förbättra era produkter istället!

Andreas G
Medlem

Jag har väntat på det här, men lite förvånad att EU faktiskt gjorde något. Kanske kan fylla på kassan lite med rejäla böter efter att de gett bort allt till Grekland. Italien behöver visst också en massa pengar. Och sen Spanien och så ska vi inte glömma Portugal.

Problemet är att det stoppar bara grälet i EU, resten av världen är fortfarande ett öppet slagfält.

Jan Tångring
Medlem

”Vi får hoppas att FRAND, lagen som är till för att företag inte ska kunna missbruka, eller diskriminera andra företag med hjälp av sina patent kan slås igenom Europakommissionen.”

Jag är mycket nyfiken på denna ”FRAND-lag”. Finns det mer information någonstans?

Jan Tångring, etn.se

Jan Tångring
Medlem

[quote]Jag är mycket nyfiken på denna ”FRAND-lag”. Finns det mer information någonstans?

Jan Tångring, etn.se[/quote]
http://en.wikipedia.org/wiki/FRAND

Kort och gott går lagen ut på att använda sunt förnuft.[/quote]

Så bra! Det kan verkligen behövas i sammanhanget!

Andreas
Medlem
Andreas

Det är inte Apple som är under utredning, det är Samsung.

Apple har inte använt sig utav några patent som går under FRAND i sina stämningar emot Samsung, det har däremot Samsung gjort.

Även Motorola kan råka ut för en sådan här utredning, eftersom de använde sig utav FRAND-patent i sin senaste stämning mot Apple (som de också vann)

Andreas
Medlem
Andreas

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”andreasn81″]Det är inte Apple som är under utredning, det är Samsung. Apple har inte använt sig utav några patent som går under FRAND i sina stämningar emot Samsung, det har däremot Samsung gjort. Även Motorola kan råka ut för en sådan här utredning, eftersom de använde sig utav FRAND-patent i sin senaste stämning mot Apple (som de också vann)[/quote]Europakommissionen har en utredning mot Apple i frågan också.[/quote] Fast, EU-kommissionen’s utredning rör hur företagen använt sig utav FRAND-patent, och Apple har inte gjort det, så utredningen fokuserar endast på Samsung. [quote]The Commission describes the scope of the investigation as… Läs hela »

Jan Tångring
Medlem

Jag tror det finns en konsensus bland IP-experterna att det enligt lagboken är Apple som har övertaget i den här IP-fajten. Glöm rim och reson och förnuft och rättvisa – här diskuterar vi endast vad lagboken säger! Apple har bra – i lagens mening – patent på användargränssnittsdetaljer som Apple kan använda för att förbjuda Samsung och andra företag från att använda i sina produkter. Problemet för Samsung är att de enda patent som Samsung visat upp är sådana som Samsung i olika avtal med andra företag förbundit sig att licensera till Vem som Helst (exempelvis till Apple) att använda,… Läs hela »

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Ett av Apple’s patent förklarades ogiltigt i nederländerna för det var för allmänt, det var tydligen inte att brott mot FRAND att använda det i stämmningen mot Samsung vid tillfället ändå.

I övrigt windows konceptet är kopierat från ett företag som hette xerox inte Apple.

Jan Tångring
Medlem

[quote name=”Kogster”]I övrigt windows konceptet är kopierat från ett företag som hette xerox inte Apple.[/quote]

Apple kopierade Xerox, Microsoft kopierade Apple.

hawkie
Medlem
hawkie

Gott folk. Community design och patent är två olika saker, nu pratar ni om dem som om de vore detsamma. En community design är ett skydd för ex. ett mönster eller i detta fall en produkt från fruken. Samsung gjorde sig på sätt skyldiga till att kopiera en CD i nederländerna och tyskland, dvs inte riktiga uppfinningar, för det skyddas med patent. För att få igenom en CD räcker det att du ritar på en pappersservett hur du tror din produkt kan se ut och sen stämma skiten ur alla som ser ”liknande” ut. Underlaget för att få igenom CD… Läs hela »

hawkie
Medlem
hawkie

FRAND är en lag som skyddar standarder, dvs patent som företag licenserat under frand för att de ska bli standarder. Volvo kan ex. inte kräva licenspengar på säkerhetsbälte i bilen. Att säga att något är brott mot frand stämmer alltså inte.(vilket jag läste här ovanför) Och igen, FRAND är alltså något som Apple ofta hävdar då Samsung har många patent på teknologier som finns i standarder eller på nått sätt är relaterade till. Vilka patent som faller under FRAND är för rätten att besluta då man kan ha en del av den licenserad under frand men en förbättring kan ex.… Läs hela »

hawkie
Medlem
hawkie

[quote name=”Delph1″]Jag har väntat på det här, men lite förvånad att EU faktiskt gjorde något. Kanske kan fylla på kassan lite med rejäla böter efter att de gett bort allt till Grekland. Italien behöver visst också en massa pengar. Och sen Spanien och så ska vi inte glömma Portugal. Problemet är att det stoppar bara grälet i EU, resten av världen är fortfarande ett öppet slagfält.[/quote] Oftast kan samma domslut användas i andra länder. Ex. kommer Apple hänvisa till sina pågående rättegångar till rättegången i Australien om den går dess väg. Det innebär inte att domslutet blir likadant men risken… Läs hela »