Samsungs senaste generation DDR4-minnen har börjat massproduceras på allvar, och höjer ribban för hur mycket minne du kan trycka in i ett system. Genom att stapla minneskretsarna på varandra och koppla samman dem med TSV-teknik rymmer de nya minnesmodulerna upp till hela 128 gigabyte styck.

Den koreanska elektronikjätten Samsung är en av marknadens ledande aktörer när det kommer till staplade kretsar, dels i form av sitt 3D-VNAND-flashminne som används i företagets SSD-enheter och dels i form av RAM-kretsar. Genom att stapla kretsarna på varandra går det att pressa gränserna för hur mycket lagring som får plats på en given yta utan att behöva förlita sig endast på mindre tillverkningsteknik.

Dubbla minnesmängden – hälften av energiförbrukningen

Nu har företaget utannonserat att en ny generation av DDR4-minnesmoduler har börjat masstillverkas, där varje modul utrustas med 36 stycken minnespaket. I varje sådant paket finns fyra staplade minneskretsar på 8 gigabit (1 gigabyte) styck, vilket ger totalt 144 stycken per modul. Det innebär totalt 144 gigabyte per modul, men de specificeras till 128 – vilket fortfarande är ett nytt rekord.

De staplade kretsarna kopplas samman med TSV-teknik, eller Through Silicon Vias, vilket innebär att data överförs genom kanaler som löper direkt genom lagren. Detta står i kontrast med Samsungs föregående generation av staplade RAM-kretsar (som gav moduler på upp till 64 gigabyte), där varje lager istället kopplades med hjälp av wire bonding-teknik, där kopplingen istället löper på utsidan av kretsarna.

Enligt Samsung innebär övergången till TSV att de kunnat öka både prestandan och energieffektiviteten markant – de nya modelerna ska klara av en bandbredd på 2 400 megabit per sekund och uppges konsumera hälften så mycket ström som föregångarna på 64 gigabyte.

Modulerna riktas mot servrar snarare än privatpersoner i nuläget, men samma minnesteknik kan mycket väl komma att användas i prestandamoduler för arbetsstationer och konsumentelektronik framöver.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Som vanligt med samsung så får vanliga konsumenter vänta nåt år ,det var/är så på ssd sidan & verkar även bli detsamma med dessa.
Men kul med ny teknik!