Samsung Galaxy S II blir en av sommarens riktiga giganter på smartphonemarknaden. Det blir troligtvis den första luren i Samsungs familj som använder deras nya Exynos 4210 SoC – tidigare känd som Orion – som med en kraftfull Mali-400P GPU väntas ta upp jakten på inte minst NVIDIA Tegra 2. Galaxy S II tillkännagavs på MWC 2011 och har nu även blivit prestandatestad.

Samsungs Exonys applikationsprocessor använder sig av dubbla Cortex-A9 CPU-kärnor och till detta kommer en Mali-400P GPU som gör att kretsen skiljer sig mot både Tegra 2 och OMPA 4 som använder en GeForce ULV GPU resp. PowerVR SGX GPU men med samma Cortex-A9 CPU-arkitektur.

Som bekant har Samsung inte lyckats få sin Exonys SoC färdigutvecklad ännu och detta har gjort att man tvingats vända sig till rivalen NVIDIA och deras Tegra 2 krets. Samsung kommer att använda Tegra 2 i sin surfplatta Galaxy Tab 10.1 samt i en ännu ej namngiven smartphonemodell. 

Deras nya flaggskepp Galaxy S II får dock inhemsk kraft och på Anandtech har man nu låtit telefonens Exonys 4210 SoC mäta sina krafter mot Tegra 2. Resultaten visar att Exynos som väntat är en av de kraftfullaste kretsarna på marknaden, men att Tegra 2 fortfarande drar det längsta strået i de flesta tester. Detta trots att Galaxy S II testats med det nya Android 2.3.1 operativsystemet. Samsung har helt enkelt en del att göra med sina drivrutiner men det positiva verkar vara att telefonen i sig är riktigt intressant.

anand.galaxybench
JavaScript-prestandan är extra stark i Android 2.3 men Exynos hänger bra med i svängarna.

Stjärnan i specifikationslistan är en 4,3-tums skärm med Super AMOLED Plus teknik. Skillnaden mot dagens Galaxy S är att Plus modellen använder sig av en äkta RGB-subpixelpanel till skillnad mot den PenTile subpixelteknik som används i de flesta AMOLED-skärmar på marknaden. Med RGB-subpixelteknik har Super AMOLED Plus bättre skärpa, betrakningsvinklar och kortare responstid än andra AMOLED-tekniker.

samsunggalaxyII

Telefonen är även supertunn med en profil på endast 8,48mm vilket kan jämföras med Apples tunna iPhone 4 smartphone som mäter 9,3mm. Galaxy S II mäter 125.3 x 66.1 x 8.5 mm och har en vikt på endast 116 gram. 1GB RAM samt upp till 32GB integrerat minne som kan uppgraderas med ett minneskort på 32GB gör att det finns gott om plats för film och musik på telefonen. Påpassligt då det finns stöd för både in- och uppspelning av 1080p material. Android 2.0 ”Gingerbread” är operativsystemet som används och batteriet är på 1 650 mAh.

Samsung Galaxy S II väntas ut på marknaden någon gång under första kvartalet 2011.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BirksRoadRunner Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
RoadRunner
Medlem
RoadRunner

Vet du om den verkligen kommer att landa Q1 eller om det blir i maj? Ska byta nalle här i vår men dröjer det till i maj är risken stor att det blir en Arc istället utan att verkligen jämföra vilken som passar bättre…

Birks
Medlem
Birks

W00t, blir att uppgradera min SGS till en SGSII då, hoppas de har samma kontaktpunkter så man slipper byta HF i bilen bara.