Samsung Galaxy S II är utrustad med en kraftfull 1,2 GHz systemprocessor utvecklad av halvledarjätten Samsung själv. Men trots en rejäl standardfrekvens har dess Exynos 4210 CPU utrymme för mer, något vi nu börjat utforska i testlabbet där vårt exemplar klockat in på över 1,6 GHz och hunnit ta sig igenom några snabba prestandatester med imponerande resultat.

Att överklocka smartphones är knappast något nytt men blir allt mer förekommande bland användare som helt enkelt vill testa sina produkters kapacitet eller bara är på jakt efter ytterligare prestanda. Precis som överklockning på PC-marknaden skiljer sig resultaten från exemplar till exemplar och även om Samsung Galaxy S II knappast är i något större behov av mer prestanda är det av mindre akademisk betydelse. De korta överklockningstester vi gjort hittills är mest för att visa vad som är möjligt med dagens smartphones, men vi är även intresserade av mer nyttiga tester varför vi gärna ser att ni, våra läsare, ger era egna idéer på vad vi kan utforska inom detta område.

linpackoc

Överklockning för mer prestanda är uppenbart intressant, men kanske än mer ligger undervoltning också nära till hands. Vilket i teorin skulle ge oss längre batteritider utan att tappa prestanda, eller i bästa fall vid något ökad prestanda.

16082

SC20110614-093002

Mer information om hur överklockningen gick till och bilder finns att hitta i vår forumstråd, där ni gärna får dela med er av era egna tankar kring detta med överklockning och undervoltning av smartphones.

Vem vet vad för kategorier det dyker upp i Svenska Mästerskapen i datorprestanda och överklockning framöver…

Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedmitrixshaglordIcedEarth Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

Imponerande! Om mobilvärlden fortsätter så här, hur ser det ut om 3 år? 8 kärniga @ 1.8GHz?

//rillo

Micke
Medlem
Micke

Imponerande. Ett litet tillkommande problem är nog värmen och batteriförbrukningen. 1,5h timma batteri i stockfrekvenser har jag för mig det var som uppmättes samt att den i stockfrekvenser blir väldigt varm. Vad sägs om att börja sälja matchande äkta samsung ungsvantar. 🙂 /s

mitrix
Medlem
mitrix

Undrar om Linpack är nästan enbart enkeltrådat?
Jämför t.ex. X2, Desire och Nexus One. 2X är lite långsammare än Nexusen, trots en hel kärna till, enda fördelen nexusen har är väl att den har android 2.3, vilket man kan få en uppfattning hur mycket det bidrar med genom att titta på Desire?

De två dubbelkärniga telefonerna är också ca 20% snabbare än Nexus One, vilket också pekar på att det är enkeltrådat, borde ju vara snabbare med två kärnor, alternativt att Android upp till 2.3 har dåligt stöd för flera kärnor?