4g.nexusSamsung Galaxy Nexus kommer att bli den första telefonen på marknaden med Android 4.0 under huven. Det nya flaggskeppet från Samsung stoltserar bland annat med en högupplöst Super AMOLED-skärm och stöd för extra snabba mobilnätverk. Men nu framkommer uppgifter att stödet för LTE/4G inte gäller i Sverige.

Samsung har tidigt påpekat att deras nya gunstling skulle lanseras med två olika nätverksmodem, det ena med stöd för LTE/4G nätverk samt det andra med stöd för HSPA+/Turbo3G. I kontakt med representanter för Samsung har vi nu kunnat bekräfta att den modell av Samsung Galaxy Nexus vi kommer att få se i Norden och Sverige inte kommer att stödja den senaste generationens mobilnätverk.

Som det ser ut idag har vi inga klara besked på varför vi i Norden lämnas utanför Samsungs satsning på LTE-nätet, något som rimmar extra illa med tanke på det väldigt välutbyggda mobilnätverk vi faktiskt har i landet.

Sverige först i världen med 4G-nät

Sverige och teleoperatören Telia var först i världen med att öppna ett funktionellt LTE-nätverk – eller 4G som det kallas i folkmun – och med hastigheter på upp till 80 megabit per sekund är det många gånger snabbare än även de bäst optimerade 3G-teknikerna. HSPA+/Turbo3G är med sina 21 megabit per sekund den snabbaste 3G-tekniken på marknaden och även om Samsung legat i framkant med stöd för detta är det långt ifrån de hastigheter vi utlovas av 4G-nätet.

Sverige har idag har flera stora teleoperatörer som erbjuder 4G-abonnemang och enbart Telia väntas innan årsskiftet nå 231 orter i landet med sitt 4G nätverk. Under 2012 kommer listan att öka till 663 orter. En procentuellt väldigt hög siffra jämfört med de flesta andra länder.

4G från Samsung i början av 2012 med Galaxy S II HD LTE

Samsung Galaxy Nexus kommer att vara Googles dragplåster för Android-plattformen den närmaste framtiden och det ger oss nordbor en lite bitter eftersmak när vi trots stora nätverksinvesteringar inte ser ut att ta del av en av telefonens största nyheter. Om Samsungs beslut kan ändras, eller om en 4G modell av Galaxy Nexus väntas ut vid ett senare tillfälle är oklart. Men i dagsläget ser det ut som att Galaxy S II HD LTE blir första 4G-telefonen från Samsung i Sverige, lanseringen av denna modell är planerad till början av nästa år.

Relaterade artiklar:

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SimunyéhawkieTintinAnton Karmehedmitrix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Det här flaggskeppet börjar mer och mer likna något som inte är ett flaggskepp. Skumt att Sverige inte får LTE-stöd. Finns det ingen förklaring till varför man gjort så här?

Jacob Hugosson
Medlem

Jag har fortfarande svårt att förstå varför den saknar LTE… Jag vet ju att både 3G/4G knappast är billigt att bygga in i telefonerna, men för en telefon som Galaxy Nexus skulle nog inte många ha något emot att betala några hundralappar extra för ”riktigt 4G”.

mitrix
Medlem
mitrix

Skulle det kunna vara nån bandbreddsbegränsning i själva telefonen? För HSPA+/21Mbit marknadsförs ju efter den senaste tidens 4G inflation i framförallt USA som 4G. Kan ju vara så att telefonen i sig inte kan hålla uppe högre hastigheter pga någon begränsning och att man därför marknadsför som 4G i USA men 3G i europa, där vi är lite mer restriktiva med vad som ska kallas 4G? Skulle väl också kunna ha att göra med att de 4G modem som finns i dagsläget har jag för mig samtliga är externa och inte inbakade i SOC:en, vilken kan leda till en ej… Läs hela »

Tintin
Gäst

Vad som är mest intressant är ifall telefonen blir bra mycket billigare om inte LTE/4G kommer på nordiska modellen.

Om så inte är fallet så känns det som utnyttjande av oss, där de kan sälja sämre modeller i Sverige för samma pris som sina bättre modeller som inte får säljas här.

I så fall blir det bojkott av Samsung för all framtid för min del, oavsett hur duktiga produktskapare de än är.

hawkie
Medlem
hawkie

Gud vet. I huvudsak kan man säga att det finns två stora nät i USA med olika protokoll till vardera. Beroende på operatör.

LTE och HSPA+ är skilda saker Anton, detta är jänkarna medvetna om.
Därimot är begreppet 4G lite tänjbart. Verizon har mig vetterligen enda riktiga LTE nätet, och det är VÄLDIGT litet.

AT&T/T-Mobile kör samma nät som vi i Sverige. Samtliga av deras telefoner fungerar här. De marknadsför HDSPA/HSUPA som 4G.

Verizon/Sprint som har ”4G” nät, är bara utvecklade wimax och cdma2000 evo nät/protokoll förutom i vissa områden då det kan finnas LTE. En riktig jävla jungel over there.

Simunyé
Gäst
Simunyé

Det är intressant vad du pekar på Hawkie.. Men då undrar jag om en nexus från USA skulle fungera i Sverige?! Eftersom Verizon har har ett riktigt LTE nätverk så borde deras telefoner även fungera i Sverige känner jag?? Eller är det någon skillnad beroende på frekvens som jag har för mig är olika mellan europa och USA… Hm..