Samsung ger sig in på marknaden för virtuell verklighet och gör det med en ganska unik skapelse – Gear VR. Ett par VR-glasögon där man helt sonika trycker in sin Android-baserade Galaxy Note 4-smartphone och går in i en alternativ – digital – verklighet. Ett koncept vi passade på att testa under IFA-mässan i Berlin.

Samsung Gear VR är utvecklat i samarbete med VR-experterna på Oculus VR och detta är ett VR-headset som faktiskt har mer gemensamt med Oculus Rift än de flesta inser. Oculus Rift DK2 drivs som vi tidigare rapporterat om med en Samsung Galaxy Note 3 som bildskärm. Något som ger oss den ganska intressanta bieffekten att Samsung Gear VR till viss del erbjuder bättre specifikationer än den populära utvecklarmodellen av Oculus Rift.

Medan Oculus Rift får nöja sig med en skärmupplösning på 1 920 x 1 080 pixlar (960 x 1 080 pixlar per öga) får Gear VR betydligt fler pixlar att leka med tack vare den nya och mer högupplösta skärmpanelen i Galaxy Note 4. Upplösningen på 2 560 x 1 440 pixlar ger 1 280 x 1 440 pixlar per öga och ger ungefär 1,7 gånger fler pixlar att bygga upp din virtuella verklighet med.

Mindre pixlar men sämre plattform

Vi har tidigare beklagat oss över just pixligheten i Oculus Rift och även om vi med Gear VR får mindre avstånd mellan pixlarna så är det fortfarande för mycket hönsnät-känsla för att vi ska kunna sugas in i den virtuella värld som Samsung försöker skapa.

Fördelarna med Gear VR är att vi inte behöver en dedikerad PC för att driva och spela upp VR-material i glasögonen. Nackdelen är snarare att Android och VR-mjukvaran för denna plattform är ganska begränsad i dagsläget. Bland annat saknas funktioner för att mäta och känna av rörelser i djup samt att den grafiska nivån är klart begränsad jämfört med en kraftfull PC. Vi får möjligheten att testa att sitta med i en Coldplay-orkester där vi får en viss känsla av att sitta mitt på scenen. Men varken bildkvalité eller närvarokänslan är på topp.

Samsung har gjort ett viktigt statement genom att lansera sin första VR-lösning och samarbetet med Oculus VR bådar onekligen gott. Tanken är att Gear VR ska vara mer lämpad för konsumption av multimedia som video, filmer och musik – ett ganska smart val av Samsung sett till begränsningar i appstöd och beräkningskraft.

20140906_134628

Utan att ha fått en chans att utvärdera Gear VR i lugnan ro är det svårt att dra allt för stora växlar på Samsungs VR-satsning. I dagsläget känns Gear VR däremot minst lika mycket som en utvecklarprodukt som sitt syskon Oculus Rift, troligtvis ännu mer på grund av Android-plattformens förhållandevis unga VR-satsning.

Totalkostnad på närmare 9 000 kronor?

20140906_134038

Samsung Gear VR sägs få en prislapp på motsvarande 1 800 – 2 000 kronor och då kommer du även behöva köpa eller äga en Galaxy Note 4 smartphone som idag listas för närmast makalösa 6 995 kronor. Vi räkna med lägre priser när telefonen väl dimper ner i butiker men med en totalkostnad på mellan 7 000 – 9 000 kronor känns Gear VR idag mer som ett häftigt marknadsföringsverktyg än något annat.


Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid