Samsung Galaxy S III är en på många sätt imponerande smartphone men samtidigt var det många som blev något besvikna av världens största smartphonetillverkare när man presenterade ännu en stor skärm med PenTile-teknik. Något nu Samsung försvarar med att fokus ligger på lång livslängd.

PenTile är ett så kallat subpixelsystem som istället för att använda sig av en Röd, Grön och Blå (RGB), subpixel för att bygga upp varje pixel, nöjer sig med en röd samt en blå för varje par av gröna subpixlar. Detta ger en ojämn fördelning av de tre grundfärgerna vilket både kan försämra skärpan (den faktiska subpixelupplösningen är en tredjedel mindre än i en RGB-matris) men även färgåtergivningen.

Samsung Galaxy S III har en rejält högupplöst skärm på 1280 x 720 pixlar och bör påverkas förhållandevis lite av sin PenTile-matris om vi ser till skärpa. Men den enorma storleken på 4,8 tum och en AMOLED-teknik som redan tidigare kritiserats något för onaturliga färger kan det bidra till irritation för vissa användare.

Samsung har nu gått ut och försvarat valet med en PenTile-panel i Galaxy S III och något oväntat menar företaget att anledningen faktiskt ligger i telefonens livslängd. En PenTile-matris ska ge längre livslängd än en RGB-matris, vilket ska göra valet av panel vettigt. Även om vi gärna vill att våra smartphones håller så länge som möjligt har vi lite svårt att tro att Samsungs RGB-paneler kastar in handduken mycket tidigare än PenTile-motsvarigheten, för att inte tala om uppgraderingsfarten på smartphonemarknaden där de flesta telefoner ändå byts ut efter ett fåtal år. Samsung menar att de blå subpixlarna är svårast att hålla vid liv och genom att ”späda” ut dessa med fler gröna subpixlar ska man kunna erbjuda en noterbart längre livslängd.

galaxyseriesGalaxy Note (RGB) – Galaxy S III (PenTile) – Galaxy Nexus (PenTile) – Galaxy S II (RGB)

Uppgifterna som publiceras på Mobileburn.com säger ingenting om strömförbrukningen på panelen som annars brukar vara ett hett debaterat ämne i diskussionerna kring PenTile. Samtidigt som Samsung bekräftar att den 4,8 tum stora Super AMOLED HD-panelen i Galaxy S III är förbättrad jämfört med den något mindre 4,65-tums panelen i Galaxy Nexus. Bland annat med mer tätpackade subpixlar för högre skärpa och upplösning.

Hur Samsung Galaxy S III och dess 4,8 tum stora PenTile-skärm står sig vid vanlig användning kommer vi att kika närmare på framöver, tills dess kan ni kika närmare på vår förhandstitt och hands-on från Samsungs lanseringsevent i London från förra veckan.


Relaterade artiklar:

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Boris-Tsukasa-sanJacob HugossonTempelRetur Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Ett nästan skrattretande påstående utav Samsung, finns nog betydligt vettigare förklaringar. Men med tanke på hur kort tid vi har våra telefoner så känns livslängden som det minsta problemet. Jag kan dock tänka mig att det är extremt komplext att tillverka OLED skärmar med RGB matris med PPI över 300 så det känns som en vettigare förklaring. Samsung behöver ju dessutom stora volymer.

Medlem
Pär

Men det är alltid bättre att skylla på något bra(livslängd) än nått dåligt(att de inte klarar av att tillverka ”bättre”)

this
Medlem
this

[quote name=”Petersson”]Men det är alltid bättre att skylla på något bra(livslängd) än nått dåligt(att de inte klarar av att tillverka ”bättre”)[/quote]
Visst är det så, men det känns ändå helt patetiskt att ens uttala sig i mina ögon. Kan tänka mig att det låter bättre för andra som inte är lika insatta i branschen.

Tempel
Medlem
Tempel

I sådana fall kommer dom få mycket skit för sin SIIa när skärmarna där kommer fallera och med tanke på hur den sålt så är det riktigt illa för samsung.

Jag tror inte alls på det som Samsung säger utan det är en form av skadehantering av det massiva kritiken dom fått för sin pentileskärm.

Jag hoppas ni på NHW som har lite kontakt med dom undersöker lite hur hållbarheten nu är på SIIan med tanke på Samsungs uttalanden och om vi som har en skall vara oroliga. Kan ju bli intressant att se hur dom svarar 😀

Jacob Hugosson
Medlem

Nu tror jag inte det är något fel på hållbarheten i Galaxy S II, dess PPI är lägre än många andra alternativ på marknaden.

Ett problem med att pressa in så hög PPI är faktiskt att livslängden förkortas, samtidigt som tillverkningen blir svårare. Personligen gissar jag på att det är det sistnämnda som problemet sitter i, och inte att Samsung bryr sig om att skärmen ska hålla 10 år istället för 7-8 år 😛

darkly
Gäst
darkly

Kommer ändå att köpa den då den slår HOX.

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”darkly”]Kommer ändå att köpa den då den slår HOX.[/quote]

Den har snabbare processor och snabbare grafik men det är inte skillnader du kommer att märka av vid vanligt användande. Utöver det tycker jag inte den erbjuder något som är mer intressant än One X.
För mig är Super Amoled rejält överskattad och nu med skrattretande Pentile blir det bara sämre i mina ögon.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”darkly”]Kommer ändå att köpa den då den slår HOX.[/quote]
Ärligt, behövs det mer än detta http://youtu.be/7aD65y7Sn2I

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Jacob Hugosson”]Nu tror jag inte det är något fel på hållbarheten i Galaxy S II, dess PPI är lägre än många andra alternativ på marknaden. Ett problem med att pressa in så hög PPI är faktiskt att livslängden förkortas, samtidigt som tillverkningen blir svårare. Personligen gissar jag på att det är det sistnämnda som problemet sitter i, och inte att Samsung bryr sig om att skärmen ska hålla 10 år istället för 7-8 år :P[/quote] Kan vara bra att pressa dem iaf så att dom lär sig att fud är inget dom skall pyssla med. Vi vill ha raka… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Självklart har du rätt i det, men Samsung gör tyvärr som de flesta andra företag och lämnar ett svar med en positiv klang, än att vara raka och ärliga som i det här fallet. Hur mycket ”fud” deras uttalande innehåller kan vi bara spekulera i, även om tillverkningsbekymmer och ekonomi är det troligaste skälet till varför de valde PenTile.

Sen tror jag inte S II ägare har någonting att oroa sig över. Det är stor skillnad att tillverka en relativt lågupplöst 480×800 4,3″-skärm, i jämförelse med en 4,7-4,8″ med full RGB-matris på 720/800 x 1 280.

Tsukasa-san
Gäst
Tsukasa-san

Galaxy Note har Pentile skärm!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Tycker det är helt rätt. Min SGS2 är ett år nu och sedan i julas har jag sett en märkbart tydlig burn in av klockan när den visar blå skärm, de blå pixlarna har åldrats mer vid t.ex. klockan än andra ytor. Testa att visa en helt blå bild så får ni se.
Med den höga upplösningen kommer man inte lida av pentile ändå.