Elektronikjätten Samsung har avslöjat att en ny mobil systemkrets ur Exynos-familjen är på ingång inför 2016, och målet är att inte bara ge mer prestanda än föregångaren utan också att göra det med en lägre effektförbrukning. Nya Exynos 8 Octa blir nämligen den första processorn från Samsung som använder helt skräddarsydda processorkärnor.

Samsung är vid det här laget erfarna när det kommer till att tillverka systemprocessorer, både egendesignade och utifrån beställningar från andra aktörer. De helt egenutvecklade modellerna används främst i företagets egna mobiltelefoner och surfplattor och ligger i regel i framkant rent tillverkningstekniskt.

30 procent kraftfullare – 10 procent mer energieffektiv

Gemensamt för tidigare Exynos-processorer från Samsung är dock att de har använt färdiga processorkärnor och grafikkretsar och anpassat dessa för sin tillverkningsprocess med egna optimeringar, vilket är kostnadseffektivt men inte nödvändigtvis optimalt för att bästa möjliga energieffektivitet i och med att de färdiga processortyperna är designade för att fungera i flera typer av enheter. Andra aktörer, däribland Apple, modifierar därför själva sina processorkärnor för just sina enheter.

exynos overview 2

Exynos 8 Octa blir Samsungs första processor som använder egendesignade CPU-kärnor. Av de totalt åtta kärnorna är fyra stycken färdigdesignade Cortex-A53 från ARM, medan de övriga fyra är Samsungs kraftfullare egenutvecklade kärnor. Dessa har kombinerats med grafikkretsen Mali-T880 och ett nytt LTE-modem med Cat 13-stöd, och tillverkats med Samsungs 14-nanometersprocess.

Enligt Samsung själva ska övergången till egenutvecklade kärnor istället för Cortex-A57 (som hade motsvarande roll i föregångaren Exynos 7 Octa) innebära en uppåt 30 procent mer prestanda och 10 procent högre energieffektivitet. Den nya systemkretsen kommer introduceras i början av nästa år, troligtvis som hjärtat i Samsungs nästa flaggskeppstelefon Galaxy S7.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulSvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Något som kan vara värt att tilläggas är att de tillämpar HMP (Heterogeneous multi-processing) i denna SoC vilket gör att alla kärnor kan användas simultant, till och med av en och samma process om man så vill. Allting hänger på operativsystemets scheduler.

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Då saknas det bara att Samsung skapar ett eget OS så man kan skräddarsy mjukvaran efter det man nu skapar i hårdvaruväg för ännu bättre funktion. Vore även skönt om man kunde komma ifrån Google då Google har på tok för mkt inflytade och makt i dagsläget.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”SvenTobak”]Då saknas det bara att Samsung skapar ett eget OS så man kan skräddarsy mjukvaran efter det man nu skapar i hårdvaruväg för ännu bättre funktion. Vore även skönt om man kunde komma ifrån Google då Google har på tok för mkt inflytade och makt i dagsläget.[/quote]

Tizen är ju i och för sig utvecklat av Samsung men inte speciellt anpassat för deras SoC. Fortfarande intressant projekt dock.