Small preview image

Uppdatering: Samsungs OLED-monitor är i själva verket en LED BLU bakbelyst LCD-monitor. Mer information finns här.


Samsung är den ledande tillverkaren av LCD-TV apparater på hemelektronikmarknaden och man har även stora framgånga på LCD-monitormarknaden de senaste åren. Samsung har under flera år även arbetat med den nya OLED-tekniken som redan idag finns i många små handburna enheter som mobiltelefoner och liknande. Vi har alla väntat på att OLED-baserade displayer ska dyka upp på konsumentmarknaden i rimliga storlekar men det närmaste vi kommit tidigare är Sonys XEL-1 OLED-TV som med en bildyta på 11-tum kostar över 20 000 kronor. Men nu verkar Samsung tagit fram en 23-tums OLED-monitor för PC-marknaden med lansering redan nästa år.



Samsung har visat upp sin nya OLED-monitor och man ser direkt vilka fördeler den nya tekniken har jämfört med dagens LCD-monitorer. Samsung har specificerat kontrastförhållandet till imponerande 2 000 000:1 i en monitor som bara mäter 1.6cm i tjocklek. Det är betydligt tjockare än många av de OLED-apparater som visats upp på senare tid, men samtidigt i en klass för sig om vi jämför med vanliga LCD-monitorer som är flera centimeter tjocka.



Monitorn har både HDMI och DVI-ingångar och ska förbruka 40% mindre energi än liknande LCD-monitorer och den stora frågan är nu vilken prislapp Samsung sätter på den nya OLED-tekniken och deras 23-tums monitor. Så sent som i december förra året talade man fortfarande om tillverkningskostnaderna som det största hindret för OLED-tekniken, så vi hoppas att Samsung lyckas göra något åt detta inför monitorns lansering nästa år.


OLED-display.net har man även ett videoklipp där man tittar lite närmare på Samsungs kommande OLED-monitor.




Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid