Höga mobilkostnader när du är på semester i Danmark eller Spanien är snart historia. Ett nytt beslut från Europeiska Kommissionen säger att inga teleoperatörer får ta ut roamingkostnader för någon tjänst inom EU. Beslutet betyder att data, röstsamtal och SMS måste kosta lika mycket i Madrid som det gör i Örebro.

De senaste åren har EU jobbat hårt med att sänka priserna för roaming i Europa. Priserna har sjunkit drastiskt de senaste åren men är fortfarande väldigt höga. Det är inte ovanligt att data kostar 10 gånger så mycket i Danmark som det gör i Sverige. Snart blir det stora förändringar med detta. Europeiska Kommissionen meddelar i dag att ingen teleoperatör som har sin grund i ett EU-land får ta ut roamingkostnader inom något annat EU-land. Detta betyder att kostnader för röstsamtal, SMS och data måste vara samma i Sverige som i alla andra EU-länder. Så länge du är inom EU ska det kosta lika mycket att ringa, SMS:a och surfa utomlands som det gör i Sverige.

Kostnader sjunker även år 2016

Även om dagens nyhet är en mycket stor nyhet för många som ofta är på resande fot kommer mycket hända även innan juni 2017. Från och med april 2016 är den högsta tillåtna extrakostnaden för dataroaming inom EU bara fem cent per megabyte. Detta betyder visserligen att data fortfarande kan kosta mer än 450 kronor extra per gigabyte utanför Sverige men detta är betydligt mindre än tidigare roamingkostnader hos vissa teleoperatörer.

Kritiserade nätneutralitetsregler

I samband med introduktionen av de nya direktiven har Europeiska Kommissionen presenterat EU:s första nätneutralitetslagar. Lagarna sägs ”garantera ett öppet Internet” men har kritiserats eftersom de gör det möjligt att ”tillhandahålla speciella eller innovativa tjänster” av ”hög kvalitet”. Kritiker menar att dessa regler gör det möjligt för teleoperatörer att dela upp olika typer av tjänster och därmed skapa ett segregerat Internet där olika tjänster prioriteras olika, kostar olika mycket eller är fungerar olika bra.

Källa: European Commission via The Verge

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
shaglordTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Det är ju datatrafiken som är det verkligt intressanta. Blir att köpa kontantkort iaf.

Micke
Medlem
Micke

Låter trevligt för användarna, förutom de som sällan eller aldrig reser som får dela och betala merkostnaderna från alla de som reser mycket.

Kanske ändå är ett steg i rätt riktning…