Enligt en ny rapport ska priserna för grafikkort i Europa efter tids produktbrist och inflation börja återvända till det normala.

Under en längre tid har grafikkortsmarknaden dragits med bristande tillgång på enheter och förhöjda prislappar som följd. Detta ett resultat av både en generell komponentbrist och att kryptovalutor fått ett rejält uppsving i popularitet igen. En ny rapport menar dock att läget sakta men säkert börjar återgå till det normala.

Rapporten kommer från 3DCenter som jämfört grafikkortspriserna för Nvidias Geforce RTX 30-serie och AMD:s Radeon RX 6000-serie hos tyska återförsäljare under flera månader. Enligt hemsidan ska det generella priset för Nvidias senaste grafikkortsmodeller ha gått från +133 procent över riktpris under slutet av maj till +91 procent i slutet av juni. Detta tack vare en ökad tillgång på just dessa grafikkortsmodeller.

Dessvärre ska inga större skillnader synas på AMD Radeon-fronten. I korta drag krediteras den senaste kraschen för de två populäraste kryptovalutorna (Bitcoin och Ethereum) för de sjunkande grafikkortspriserna. Detta tillsammans med lanseringen av Nvidia LHR-grafikkort där prestandan vid just brytning av kryptovalutor har sänkts.

Rent generellt är det goda nyheter för den som söker efter ett nytt grafikkort. Det är fortfarande en lång väg kvar att gå innan vi ser priserna ligga helt på sina normala nivåer. Trenden med stadigt stigande prislappar ser äntligen ut att ha vänt. Förhoppningsvis kommer detta att hålla i sig under årets tredje kvartal. I dagsläget får vi vara glada för det lilla.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid