Modern flashlagring fortsätter stångas med mekaniska hårddiskar om lagringstronen, åtminstone där när det är utrymme som är av högsta vikt. Nu har den kinesiska aktören Sage Microelectronics presenteras världens första SSD som klämmer in 10 terabyte i ett vanligt 2,5-tumsformat med 7 millimeters tjocklek.

En modern SSD kan idag slå mekaniska hårddiskar på fingrarna vad gäller lagringskapacitet, även om sådana rejäla SSD-enheter också brukar kosta därefter. I somras fick vi se Samsung lansera världens rymligaste SSD på hela 16 terabyte, mer än vad någon mekanisk hårddisk kan leverera. Just Samsungs SSD, kallad PM1633a, levereras dock i ett ovanligt format som är betydligt tjockare än normala 2,5-tumsenheter.

10 terabyte – får plats i din laptop

En ny modell som presenterats av kinesiska Sage Microelectronics når istället en ny milstolpe som världens rymligaste SSD i ett vanligt 2,5-tumsformat, det vill säga med bara 7 millimeters tjocklek som passar i alla chassin som har stöd för 2,5-tumsenheter – inklusive bärbara datorer. Enheten rymmer hela 10 terabyte, vilket är vad vi idag hittar i de allra rymligaste mekaniska hårddiskarna på 3,5 tum.

Sage micro 10TB SSD 300x168

Desto mer imponerande är att enheten använder MLC-NAND, inte den rymligare TLC-tekniken, för att förbättra livslängden. Därför är kretskortet fyllt till bredden med minneskretsar.

Vi har ännu inte fått ta del av några prestandasiffror eller någon prissättning, men i och med att det här är enheter ämnade för servrar snarare än konsumenter är antagligen inte råprestandan särskilt prioriterad så länge den är bättre än hos en mekanisk hårddisk. Det kommer antagligen dröja innan vi får se liknande enheter på konsumentmarknaden till ett rimligt pris, men det är fortfarande ett kvitto på hur imponerande snabbt SSD-lagringen har utvecklats på väldigt kort tid.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade aritklar

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0Rxemacs-Tjalve-MarquzzSvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot när jag kan byta ut mina 3 nas chassin med 3.5″ diskar mot ett chassi med ssd’er.
Detta är ett fint steg på vägen, bara att hålla tummarna för lite vettig prissänkning framöver nu!

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Runt 2 papp och jag tar 3! 😆

Marquzz
Medlem
Marquzz

Som nämnt, ser fram emot att byta ut min mekaniska, fläktkylda NAS mot en variant med SSD’s istället

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Hoppas den även har bra data consistency. Många SSDer tappar ju den elektroniska laddningen med tiden, om data inte skrivs om, men förhoppningsvis är denna SSD bättre i det avseendet. Å andra sidan är ju inte HDD’s superpålitliga heller, med sina eventuella krascher osv.

Jag tänker nog ändå vänta på den där nya Intel tekniken, för den verkar ju iaf på pappret helt brutal i alla avseenden som rör SSDer.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”S0urcerr0R”]Hoppas den även har bra data consistency. Många SSDer tappar ju den elektroniska laddningen med tiden, om data inte skrivs om, men förhoppningsvis är denna SSD bättre i det avseendet. Å andra sidan är ju inte HDD’s superpålitliga heller, med sina eventuella krascher osv. Jag tänker nog ändå vänta på den där nya Intel tekniken, för den verkar ju iaf på pappret helt brutal i alla avseenden som rör SSDer.[/quote] Det är inget du behöver vara orolig för. Under normal last så håller SSD laddning utan några problem. Sen har du rätt i att SSD inte är så bra… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Kanske vore något för nordic hardware att jämföra och gå igenom.

En NAS med mekaniska diskar vs en med SSDer.

Inte för att jag tror att SSDn vinner idag (framför allt inte på pris), men det vore intressant att läsa om läget idag.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”-Tjalve-”]Det är inget du behöver vara orolig för. Under normal last så håller SSD laddning utan några problem. Sen har du rätt i att SSD inte är så bra för att lagra data i 200+ år utan ström.[/quote]200+ år? Jag tänkte mer på skräckexempel som Samsung 840 EVO som verkar lida något enormt av ett enda år utan (och med) ström om datan inte skrivs om. Men även andra SSDer så vitt jag läst kan få problem efter bara några år utan ström.