En stor undersökning visar hur väl utbyggt fibernätet är i Sveriges alla kommuner. LTE-nätet täcker nu 99,68 procent av Sveriges hem och fibernätens täckning ökade med fyra procent under förra året. Nu har mer än hälften av svenskarna och Sveriges arbetsplatser tillgång till 100 megabit per sekund.

Om det är någon som har koll på svenskarnas uppkoppling till Internet så är det Post- och telestyrelsen. Under morgonen släpptes en rapport från organisationen som visar just detta. Rapporten pratar om alla typer av uppkopplingar och berättar för oss hur många som har tillgång till snabbt bredband.

Mer än hälften av befolkningen

Rapporten belyser ett flertal viktiga siffror för Internet-uppkoppling i Sverige. Den visar bland annat att utbyggnaden av fiber fortsätter att öka. I städer ökade tillgången till fiber med fem procent och på landet med fyra procent under 2014. Detta betyder att nu mer än hälften av landets befolkning och arbetsplatser har fast tillgång till Internet med hastigheter på minst 100 megabit per sekund.

Utbyggnaden av fiber skiljer sig i olika delar av landet. I bilderna nedan kan du se hur stor andel av befolkningen i din kommun som har tillgång till fiber hur utvecklingen har sett ut det senaste året.

PTS_2014_bredband

Snabbt genom luften

Snabb uppkoppling till Internet kan inte bara åstadkommas med fiber. I Sverige finns också god tillgång till trådlöst bredband. Enligt PTS:s nya rapport har nu 99,68 procent av Sveriges befolkning tillgång till LTE-nätverket i sitt hem.

PTS_2014_bredband_3

Det finns målsättningar från regeringen och EU om hur snabb uppkoppling svenskar och européer ska ha tillgång till. Enligt regeringen ska minst 50 procent av befolkningen ha tillgång till minst 100 megabit per sekund under 2015. Enligt PTS har detta målet redan uppnåtts. Målet för befolkningen uppnåddes 2013 men under 2014 har också tillgången till 100 megabit per sekund på arbetsplatser passerat 50 procentsgränsen. 57,48 procent av befolkningen har nu tillgång till 100 megabit per sekund och 51,23 procent av arbetsplatserna har tillgång till 100 megabit per sekund via en fast uppkoppling.

Källa: PTS (PDF), PTS

Relaterade artiklar:

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Tellus82Xyrindj christianfaceboxMASSSWEDE Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tellus82
Medlem
Tellus82

Synd att LTE har hutlösa datamängdsbegränsningar och priser som inte är att leka med, skulle annars kunna vara ett alternativ till fiber.

DanneE
Gäst
DanneE

Nämen kör fortfarande med ADSL för jag har inget val..

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”DanneE”]Nämen kör fortfarande med ADSL för jag har inget val..[/quote]
VDSL här DannE.. riktigt bittert! Särskilt när det kostar skjortan.. 🙁

Tintin
Gäst
Tintin

ADSL för mig med, och jag bor mitt i centrala Jönköping. Det finns inga tankar på att dra in fiber i mitt hyreshus. Surt som fan rent ut sagt. 17 ner och 1,5 upp är inte snabbt nog i dagens läge med streamingtjänsternas högre upplösningar och annat som tar bandbredd. För att inte tala om när man ska ladda över något till en kompis, då går det sakta.

DanneE
Gäst
DanneE

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”DanneE”]Nämen kör fortfarande med ADSL för jag har inget val..[/quote]
VDSL här DannE.. riktigt bittert! Särskilt när det kostar skjortan.. :([/quote]

Ja betalar 400kr för 12/0.5

DanneE
Gäst
DanneE

[quote name=”Tintin”]ADSL för mig med, och jag bor mitt i centrala Jönköping. Det finns inga tankar på att dra in fiber i mitt hyreshus. Surt som fan rent ut sagt. 17 ner och 1,5 upp är inte snabbt nog i dagens läge med streamingtjänsternas högre upplösningar och annat som tar bandbredd. För att inte tala om när man ska ladda över något till en kompis, då går det sakta.[/quote]

Bättre än vad jag har iallafall :/

Josef
Medlem
Josef

[quote name=”DanneE”][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”DanneE”]Nämen kör fortfarande med ADSL för jag har inget val..[/quote]VDSL här DannE.. riktigt bittert! Särskilt när det kostar skjortan.. :([/quote] Ja betalar 400kr för 12/0.5[/quote] Det lät dyrt för att vara i Sverige. Men priserna kanske börjar likna de som vi har här i Norge.Här är prislistan från min leverantör, pris per månad: 35/35 Mbps 449,-75/75 Mbps 549,-150/150 Mbps 649,-300/300 Mbps 749,-500/500 Mbps 990,- 1000/1000 Mbps 1490,- Ska du sen ha tv via fiber, får du betala mer. För 75/75 Mbps inkl Tv bas, betalar jag 1069 Nkr. Tyvärr finns det inget annat alternativ för mig.… Läs hela »

DanneE
Gäst
DanneE

[quote name=”Josef”][quote name=”DanneE”][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”DanneE”]Nämen kör fortfarande med ADSL för jag har inget val..[/quote]VDSL här DannE.. riktigt bittert! Särskilt när det kostar skjortan.. :([/quote] Ja betalar 400kr för 12/0.5[/quote] Det lät dyrt för att vara i Sverige. Men priserna kanske börjar likna de som vi har här i Norge.Här är prislistan från min leverantör, pris per månad: 35/35 Mbps 449,-75/75 Mbps 549,-150/150 Mbps 649,-300/300 Mbps 749,-500/500 Mbps 990,- 1000/1000 Mbps 1490,- Ska du sen ha tv via fiber, får du betala mer. För 75/75 Mbps inkl Tv bas, betalar jag 1069 Nkr. Tyvärr finns det inget annat alternativ för… Läs hela »

MichaSWE
Gäst

Bland det bästa vi gjort i vår bostadsrättsförening jag fixade en gruppanslutning för som kostar varje hushåll (22 lägenheter) 259Kr/månad (ligger pålagt på avgiften till föreningen) så har alla digital med 18 kanaler varav en del HD samt 110/10Mbit /hushåll vi fick även med IP-telefoni på köpet för den som vill ha en fast telefon:)Anslutningkostnaden hamnade på dryg 5000Kr/lägenhet inklusive infrastruktur för områdesnät etc. Jag tror verkligen det bästa man kan göra är att gå ihop ett gäng och försöka teckna kollektiva anslutningar samt att i de fall det inte finns infrastruktur förhandla fram pressade alternativ där även köper tjänsterna… Läs hela »

mitrix
Medlem
mitrix

[quote name=”DanneE”][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”DanneE”]Nämen kör fortfarande med ADSL för jag har inget val..[/quote]
VDSL här DannE.. riktigt bittert! Särskilt när det kostar skjortan.. :([/quote]

Ja betalar 400kr för 12/0.5[/quote]

Ouch, rena rånet! Fick det att kännas bättre efter senaste prisökningen här, ca 400 för 250/100… och sen har man det kopplat till en 100Mbit router… :/

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”Tintin”]ADSL för mig med, och jag bor mitt i centrala Jönköping. Det finns inga tankar på att dra in fiber i mitt hyreshus. Surt som fan rent ut sagt. 17 ner och 1,5 upp är inte snabbt nog i dagens läge med streamingtjänsternas högre upplösningar och annat som tar bandbredd. För att inte tala om när man ska ladda över något till en kompis, då går det sakta.[/quote]

Jag har aldrig maxat över 8Mbit i HD streaming. Så mer än 10Mbit behöver du inte. Men sedan kanske du inte bor själv i hshållet och andra håller på med annat.

facebox
Gäst
facebox

LTE kartan är helblå där jag bor men inte finns här nån LTE/4G här inte, nej, nej
Det lär inte komma heller, inte fiber heller eftersom inte grannarna vill ha.
Finns bara Telia men VDSL iaf

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Tellus82″]Synd att LTE har hutlösa datamängdsbegränsningar och priser som inte är att leka med, skulle annars kunna vara ett alternativ till fiber.[/quote]

Alternativ till Fiber? Nej det är det verkligen inte om du funderar på att köra det hemma. Du glömmer att LTE har mycket högre latenser än fast internet.

Xyrin
Gäst
Xyrin

Jag drar upp 199 kr/månad för 100/100, så jävla dyrt 😛 fattar inte att det kan vara så oehört dyrt runt om i sverige, själv har man det gött.

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”dj christian”][quote name=”Tellus82″]Synd att LTE har hutlösa datamängdsbegränsningar och priser som inte är att leka med, skulle annars kunna vara ett alternativ till fiber.[/quote] Alternativ till Fiber? Nej det är det verkligen inte om du funderar på att köra det hemma. Du glömmer att LTE har mycket högre latenser än fast internet.[/quote] Nej jag är fullt medveten om latensskillnaden men det skulle ändå kunna vara ett alternativ där man helt enkelt inte kan få fiber, det finns nämligen rätt gott om sådana platser i Sverige. Annat alternativ är väl att man från regeringshåll ser till att göra fiberutbyggnad till… Läs hela »