AMD:s avtal med Lenovo som tidigare hade exklusiv tillgång till Ryzen Threadripper Pro-serien har nu gått ut och processorerna tillsammans med styrkretsen WRX80 finns nu tillgänglig för konsumenter.

AMD skapade ett slags kärleksbarn mellan Threadripper och Epyc i form av Threadripper Pro. Denna serie har fram till nu varit exklusiv för datortillverkaren Lenovo men nu har det avtalet gått ut och processorerna samt dess exklusiva styrkrets finns nu tillgänglig för allmänheten.

Pro-serien tar Threadripper ett par steg längre. Speciellt när det kommer till PCI Express-banor och minnesstöd. Här rör det sig om 128 PCIe 4.0-banor banor vilket är dubbelt så många som hos vanliga Threadripper med sina 64 banor. Vi ser även stöd för hela åtta minneskanaler och stöd för ECC-minnen i kapaciteter på upp till två terabyte.

Det rör sig om totalt fyra nya processorer på marknaden. Serien börjar med Ryzen Threadripper Pro 3945WX med tolv kärnor och 24 trådar. Här ligger klockfrekvensen på mellan 4,0 och 4,3 GHz och den totala cachemängden på 70 MB. Seriens flaggskepp kommer i form av 3995WX med 64 kärnor och 128 trådar. Klockfrekvensen ligger här mellan 2,7 och 4,2 GHz beroende på belastning och den totala cachemängden ligger på hela 288 MB.

Några av processorerna ur Ryzen Threadripper Pro-serien bör snart börja listas hos svenska återförsäljare. Den 32-kärniga modellen Threadripper Pro 3975WX listas av Prisjakt till 29 990 kronor. Utöver denna modell är det dock endast tillhörande moderkort med sockel SWRX8 och styrkretsen WRX80 som finns hos svenska butiker just nu. Förhoppningsvis ser vi resten av familjen göra 3975WX sällskap på butikshyllorna inom kort. Prislapparna kommer dock vara ganska saftiga.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid