Moderkortstillverkare bekräftar nu att AMD Ryzen ska lanseras den 2 mars och att processorerna enligt interna tester presterar över förväntan.

Flera moderkortstillverkare vittnar nu till NordicHardware att AMD:s Ryzen-processorer är på intågande. Lanseringen sägs i skrivande stund vara spikad till 2 mars då AMD sjösätter de första processormodellerna i Ryzen-familjen. Det mesta pekar mot att AMD satsar på toppmodellerna med åtta kärnor och sexton trådar direkt från dag ett och följer upp med fler modeller med färre kärnor efterhand.

 Ryzen 7 1800XRyzen 7 1700XRyzen 7 1700
ArkitekturZenZenZen
Kärnor8 st8 st8 st
Trådar16 st16 st16 st
L3-cache16 MB16 MB16 MB
Basfrekvens3,6 GHz3,4 GHz3,0 GHz
Turbofrekvens4,0 GHz3,8 GHz3,7 GHz
XFR4,0+ GHz3,8+ GHz-
TDP95 W95 W65 W
SockelAM4AM4AM4
Lägstapris på prisjakt

Det har redan läckt ut tidiga prestandatester för AMD:s nya processorfamilj som visat på lovande resultat i jämförelse med Intels processorserier. I 3DMark har AMD:s åttakärniga Ryzen-processorer stått sig riktigt bra mot Intels modeller.

Prestandatester från Futuremarks onlinedatabas ger en hint om prestandan hos AMD vs. Intel

NordicHardware kan efter samtal med flera taiwanesiska moderkortstillverkare bekräfta att prestandan hos AMD:s nya processorer är närmast överraskande bra. Detta enligt interna tester hos moderkortstillverkare som visar att AMD kan slå Intel på fingrarna i flera olika tester, inte endast särskilt utvalda och AMD-optimerade scenario. Källor till NordicHardware påpekar att resultaten är positivt överraskande men samtidigt att det finns vissa orosmoln kring prestanda per krona.

Svenska Ryzen-priser bekräftade

Medan det redan läckt ut prisuppgifter för AMD:s nya Ryzen-processorer från återförsäljare sägs AMD varit generellt förtegna om sin prissättning. Det råder ingen tvekan om att både processorer och moderkort kommer att få högre prislappar än vi är vana vid från AMD. NordicHardware har under torsdagen fått bekräftat från svenska återförsäljare att de slutgiltiga riktpriserna som läckte ut under veckan mycket riktigt stämmer.

 • AMD Ryzen R7 1800X: 5 490 SEK
 • AMD Ryzen R7 1700X: 4 390 SEK
 • AMD Ryzen R7 1700: 3 490 SEK

Känslan hos de aktörer NordicHardware pratar med är att Intels CPU-priser på entusiastmodeller inte är marknadsmässiga. En skenande dollar och obefintlig konkurrens i segmentet ger rejäla prislappar för Intels kraftfullaste kretsar. Det kvarstår att se ifall AMD tar rygg på Intels prissättning eller kan tvinga fram en mer marknadsmässig prissättning även på processorer i prestandasegmentet. Signalerna från moderkortstillverkare och återförsäljare är dock att AMD riskerar att sikta för högt prismässigt om man ser till modellerna i den tuffa 3 000 – 5 000 kronors kategorin.

Krönika: AMD behövs nu mer än någonsin

Topp 6 processorer på Prisjakt.se

Rubrik

8 KOMMENTARER

 1. Hur kan det finnas orosmoln över prestanda per krona om dom presterar som Intels entusiastserier (e-serie) när dom i stort sett har halva priset. MAO så finns det saker som inte bara är guld & gröna skogar som jag fattar det då. Men tar gjärna mot argument för /mot
  (beror ju på hur dom klockar! för i tabellen så har ju alla Zen betydligt högre klock, än Intels diton min 5960 går i 4,7 Ghz inte i 3 Ghz som syns på denna bild.
  Vore kul att se prestanda i samma klock)

  • Orosmolnen är att AMD hela vägen varit försiktiga med att prata priser till sina partners = inget man skryter över. Sen är det farligt att säga att AMD levererar prestanda som är likvärdig den i dubbelt så dyra Intel-processorer. Det är ytterst få och specifika tester vi sett hittills och som sagt är klockfrekvenserna lite all over the place.
   Det finns helt enkelt för mycket osäker information för att man ska dra för stora växlar på priserna.
   Min egen oro kommer från att AMD i min mening totalt fumlade med prissättningen av RX 480 när det lanserades i Sverige. Man hade då en övertro på sin produkt och trodde att prissättningen inte var så viktig. Intel är så sjukt dominanta på prestandamarknaden att AMD inte bara måste leverera slagkraftig prestanda utan troligtvis även lägre priser för att kunna börja plocka marknadsandelar på allvar.
   Du jämför dock din 8-kärniga 5960X med en 10-kärnig 6950X, den senare arbetar i 3.0 GHz original så det är “rätt” frekvens att jämföra mot om man vill se prestanda “out of the box”.

   • Jag jämförde med original 5960 3.0 Ghz mot min överklockade på 4,5 & jämförde med resultat i listan både Intel & AMD. Helt enkelt att just fysiktest verkar gilla både hög klock & många kärnor & att denna lista inte gör mig särskilt överhypad direkt.
    Klarar mig bra minst 1 gen till innan det blir uppdatering för egen del.
    1 eller 2 nya Grafikkort blir det åtminstånde när det kommer nåt roligt.
    (förut hade jag tänkt uppdatera till skylake-e men intel gjorde en liten uppgradering till skylake x istället så hoppar även den)
    P.S sen har jag lite svårt för Ryzens moderkort 8 kärninga processorer till mellanklassmoderkort nja klarar mig på mitt rampage 5(10th ed) ett bra tag till istället.

    • “… 5960 3.0 Ghz mot min överklockade på 4,5 …
     … att denna lista inte gör mig särskilt överhypad direkt. Klarar mig bra minst 1 gen till innan det blir uppdatering för egen del.”
     Eftersom du redan har en high end Intel-processor tillhör du inte målgruppen.
     Det är de som har en några generationer gammal fyrkärnig Core i5 eller i7 och vill byta upp sig till bättre prestanda som är den primära målgruppen.

     Som även “Marviken” konstaterar så är prestandan i spel mer beroende på hur väl processorn hanterar 3-6 trådar snarare än >12, och det är här det stora frågetecknet ligger än så länge. Varken AMD eller Intel skryter om hur väl de kan fördela arbetet med en beräkningstråd över flera fysiska kärnor…

 2. Körde samma test ,fick 18850 på min 5960 @ 4,7 Ghz så visst spelar klocken roll.
  Är väl bara att hålla sig är ju bara drygt 1 vecka tills man vet ,får se tester.
  Men kul ska det bli (ser ingen anledning att uppgradera själv denna gång men framöver, nästa gen.)

 3. Aldrig någonsin har det varit så intressant med en uppgradering för min del. Många år har gått nu där jag inte har haft tid till att njuta av spel till min dator men nu med helt annat arbete och pappaledighet så är detta gyllene tillfälle för mig att uppgradera både processorn och grafikkortet. Jag tror att min 2600k processor snart kan se sin pension liksom mitt GTX 580.

LÄMNA ETT SVAR