Det verkar som att nästa generation av AMD:s Ryzen-processorer inte är långt borta, enligt produktplaner ska Pinnacle Ridge lanseras i slutet av 2018 års första kvartal.

Tidigare i år slog sig AMD tillbaka in på processormarknaden med Ryzen som baseras på den nya arkitekturen Zen. Under år 2019 kommer vi att få se lanseringen av processorer som baseras på arkitekturen Zen 2, men innan dess planerar AMD att släppa uppfräschade versioner av sina existerande produkter.

Dessa kommande processorer går under kodnamnet Pinnacle Ridge och ska då ta över efter 2017 års Ryzen-processorer som även går under namnet Summit Ridge. Först ut kommer vi se nya processorer ur Ryzen 7-serien lanseras sent under februari månad. Därefter kommer nästa generations Ryzen 5 och Ryzen 3-processorer under mars månad.

Processorerna kommer att baseras på Globalfoundries tillverkningsteknik på 12 nanometer. Jämfört med dagens Ryzen-processorer som tillverkas på 14 nanometer så sägs de kommande processorerna erbjuda högre klockfrekvenser, bättre överklockningspotential samt stöd för DDR4-minne med högre frekvenser. Detta uppnås med både förbättringar hos AMD:s mikroarkitektur samt den nya tillverkningstekniken.

Pinnacle Ridge kompatibelt med existerande sockel AM4

AMD har tidigare bekräftat att sockel AM4 som introducerades under 2017 i samband med lanseringen av Ryzen kommer att vara företagets primära sockel fram till år 2020 och möjligtvis även längre. Så den som redan har investerat i Ryzen kommer att kunna använda sig av de kommande processorerna på sitt nuvarande moderkort.

Dock finns det en chans att AMD lanseras ett nytt chipset som erbjuder mer egenskaper än de nuvarande i samband med lanseringen av de uppfräschade Ryzen-processorerna. Likt Intel med övergången från Skylake till Kaby Lake där man lanserade moderkort med 200-seriens chipset som tog över efter 100-serien som vi såg på de moderkort som lanserades med Skylake.

Värt att ha i åtanke är att dessa uppgifter om vad vi kan komma att kunna förvänta oss av nästa generations Ryzen-processorer inte är bekräftade av AMD själva. Så en nypa salt kan vara väl till hands innan vi får se mer otvivelaktig information om de kommande processorerna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid