AMD:s nyligen avtäckta 16-kärniga processor Ryzen 9 3950X har med hjälp av flytande kväve överklockats till 5,0 gigahertz på processorns alla kärnor samt lyckats sätta tre olika världsrekord i tre olika syntetiska testsviter.

AMD avtäckte nyligen sin flaggskeppsprocessor ur tredje generationens Ryzen-familj, den 16-kärniga modellen Ryzen 9 3950X. Trots att processorn inte kommer att lanseras tillsammans med sina syskon den 7 juli och i skrivande stund inte har något spikat lanseringsdatum har den redan satt en rad nya världsrekord.

Efter AMD:s evenemang under E3 2019 höll en uppsättning anställda från AMD en demonstration för deltagare på plats. Här överklockades processorn till 5,0 gigahertz (GHz) på alla 16 kärnor och kördes genom de syntetiska testsviterna Cinebench R15, Cinebench R20 och Geekbench 4.

 

För att nå dessa klockfrekvenser använde AMD:s överklockningsgrupp BIOS-uppsättning som lät gruppen ställa in strömmatningen till 1,608 volt sedan användes mjukvaran Ryzen Master för att ställa in frekvenserna. Processorn i fråga kyldes med hjälp av flytande kväve. Överklockningen skedde på ett MEG X570 Godlike-moderkort från MSI tillsammans med en uppsättning Trident Z Royal DDR4-minnesmoduler från G.Skill med en klockfrekvens på 4 533 megahertz (MHz).

Sett till de tre världsrekord Ryzen 9 3950X lyckades sätta under denna överklockningssession lyder dessa som följande:

  • Cinebench R15: 5 434 poäng (tidigare rekord: Core i9-9960X, 5 320 poäng)
  • Cinebench R20: 12 167 poäng (tidigare rekord: Core i9-7960X, 10 895 poäng)
  • Geekbench 4: 65 499 poäng (tidigare rekord: Core i9-7960X, 60 991 poäng)

Värt att ha i åtanke är att dessa resultat troligtvis åstadkoms med en processorenhet som valts ut just för sin överklockningspotential. Som tidigare nämnt kyldes enheten även med flytande kväve, något som innebär att vanliga konsumenter som införskaffar en Ryzen 9 3950X inte bör förvänta sig att komma i närheten av dessa klockfrekvenser och prestandaresultat. Hur pass AMD:s kommande processor står sig mot Intels 16-kärniga processormodeller i händerna på vanliga konsumenter återstår att se när lanseringen väl ägt rum. Något som kommer att ske vid ett i skrivande stund ospecificerat datum i september.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
4 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Nils KMorkulKalleKnJimi Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

För att vara helt ärlig förstår jag inte nyheten. Ja det är en main stream CPU men när de redan har haft en 32 kärnor och 64 trådars processorer uppe i 6GHz (alla kärnor och trådar aktiverade) så förstår jag inte hur det ska vara en nyhet att klara 5GHz med 16 kärnor/ 32 trådar. Detta oavsett om det är main stream eller inte. Det är trots allt ingen main stream kylning vi pratar om. Efter att ha läst igenom en gång till blir jag faktiskt lite besviken på att de inte får upp CPUn i betydligt högre frekvenser. Edit:… Läs hela »

Jimi Hendriksen
Medlem
Jimi Hendriksen

Håller med ovan

KalleKn
Gäst
KalleKn

3 världsrekord. Du skall inte stirra dig blind på frekvensen lika lite som varvtalet på en motor säger nått om prestandan på bilen.

De slog 3 världsrekord.

Morkul
Medlem
Morkul

Jo men de är ju tämligen stolta över all core frekvensen så jag bara undrade.

Sedan haltar din analog lite 🙂 Synestetisk bärlast säger precis lite mycket, ja eller lite då, som frekvensen. Detta speciellt med denna typ av kylning..

Medlem
Nicklas Eriksson

Denna kommentar visar bara hur dåligt insatt du är i överklockningsscenen. Att nå dessa resultat med en mainstream-cpu är stort.
Din jämförelse vore som att kontra nyheter om att en personbil på nos slagit tidsrekord i dragracing med ”men vadå, en top-fuel är ju snabbare”

Nils K
Gäst
Nils K

Är Ryzen 9 3950X en ”mainstream desktop processor”? :O