AMD:s presentation vid CES 2022 bjöd på en drös nya processorer. Bland annat Ryzen 6000-serien med 13 olika H och U-modeller som kommer hitta sin väg till bärbara datorer inom kort.

Efter en lång tid av rykten, spekulationer och halvdan information direkt från AMD har det röda laget nu avtäckt Ryzen 6000-serien med nya arkitekturen Zen 3+. Här har man gått från sju nanometers tillverkningsteknik ner till sex nanometer.

För de flesta processorer ämnade för bärbara datorer har man även pensionerat grafikarkitekturen Vega och bytt ut denna mot mycket nyare RDNA 2. Något som innebär mycket nyare tillverkningstekniker för grafikkärnorna samt stöd för nya tekniker som AMD FSR.

Allt som allt är det 13 processorer som visats upp för de bärbara produktsegmenten. Dessa ingår i AMD:s H och U-serier där den förstnämnda är för högpresterande enheter. U-serien är för datorer som riktar sig till tunna datorer för mer generell användning.

Processorer för spel och produktivitet

Den nya uppsättningen till H-serien inkluderar åtta nya modeller utrustade med RDNA 2-grafik och TDP-värden på 35 eller 45 W. Bortsett från enheterna med HX-suffix som kan sträcka sig till ännu högre TDP-värden. Serien leds av åttakärniga Ryzen 9 6980HX som kan sträcka sig till en klockfrekvens på 5,0 GHz. Dess tolv grafikkärnor kan sträcka sig upp till 2,4 GHz.

Serien rör sig sedan nedåt i prestandaledet och inkluderar både Ryzen 7 och Ryzen 5-enheter. Instegsmodellen kommer i form av Ryzen 5 6600HS med sex kärnor och tolv trådar. Här ser vi en maximal turbofrekvens på 4,5 GHz och sex grafikkärnor som kan sträcka sig upp till 1,9 GHz.

Ryzen 6000 för tunnare datorer

AMD:s Ryzen 6000-serie fortsätter med den nya U-familjen. Även här är det arkitekturen Zen 3+ som gäller. Däremot är det endast de två toppmodellerna Ryzen 7 6800U och Ryzen 5 6600U som kommer med RDNA 2-grafik. Resterande tre modeller modeller bygger på Zen 3 och sju nanometers tillverkningsteknik. Dessa kommer även med den åldrande Vega-arkitekturen som grund för deras integrerade grafikkretsar.

Utöver nya processorer erbjuder Ryzen 6000-serien även en rad nyheter rent teknikmässigt för AMD-baserade laptops. Vi ser bland annat USB 4, vilket också innebär Thunderbolt. PCIe 4.0, DDR5/LPDDR5, Wifi 6E och även förberedelser för Displayport 2.0. Ryzen 6000-serien förses också med HDMI 2.1 och AV1-avkodning.

Allt som allt börjar 2022 med högst intressanta nyheter för bärbara datorer. Förhoppningsvis tar datortillverkare vara på de nya enheterna och fyller det kommande året med spännande datorer med de nya teknikerna. AMD menar att man förväntar sig att bärbara datorer utrustade med de nya processorerna ska bli tillgängliga från och med februari månad.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Är faktorn 1.3x baserad på arkitektur, eller är det enbart baserat på högre klocka?