Instegsmodellen Ryzen 3 4300U ur AMD:s Ryzen 4000-serie av APU-enheter i familjen ”Renoir” har nu testats på ett minst sagt oortodoxt vis där processorn kördes genom Cinebench, 3DMark Time Spy och även speltiteln Crysis helt utan någon kylarlösning monterad.

Twitter-användaren Fritzchens Fritz har utfört ett minst sagt annorlunda test med ett exemplar av AMD:s APU-enhet Ryzen 3 4300U. Den fyrkärniga processorn kördes i de syntetiska testsviterna Cinebench R15 och 3DMark Fire Strike samt speltiteln Crysis. Helt utan någon form av kylarlösning monterad eller ens den medföljande värmespridaren närvarande.

Inte helt förvånansvärt är det inga gigantiska resultat som kom ur de syntetiska testerna. Processorn som fick justera sina klockfrekvenser rejält för att hålla temperaturerna under kontroll skrapade ihop en enkärnig poäng på 124 och flerkärning poäng på 327 i Cinebench. Även i 3DMark Time Spy blev det en relativt låg slutpoäng. Här rör det sig om 353 poäng för APU-enhetens integrerade Vega-baserade grafikkrets med 320 streamprocessorer. Processordelen lyckades lyckades nå 1 262 poäng.

Det är dock inte de faktiska slutresultaten som är intressanta i Fritz experiment. Faktumet att processorn tog sig genom testerna helt utan någon slags kylarlösning är vad som är spännande att se. Ryzen 3 4300U kunde även ta sig igenom det hela integrerade testet i speltiteln Crysis.

I ovanstående video har Fritz även inkluderat en löpande överblick av den fysiska processorn sedd genom en värmekamera. Här kan vi se att det är endast ett av processorns två CCX-kluster som är aktivt under testerna och att det är kretskortet runt själva processorenheten som får ta hand om värmeutvecklingen.

För att kunna genomföra detta experiment använde sig Fritz av tredjepartsmjukvaran ”Mobile Renoir Tuning”. Mjukvaran är utvecklad för att ge användare mer kontroll över vissa parametrar hos de nya processorerna. Till exempel den högst tillåtna temperaturen som Fitz satte till 90 grader i ett försök att hålla allting på en säker nivå.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid