Ryssland släpper skynket på en tidigare hemligstämplad meteoritkrater full av diamant i Sibirien som upptäcktes under Sovjetunionens tid. Forskare hävdar att depositionen kan vara tillräcklig för att upprätthålla den globala marknaden de kommande 3 000 åren.

Den här depositionen diamant i Popigai-kratern i Sibirien skapades för cirka 35 miljoner år sedan vid ett meteoritnedslag och upptäcktes någon gång under 1970-talet, men tystades ned av den sovjetiska regeringen. Detta då Sovjet gjort stora investeringar i produktion av syntetisk diamant och regeringen ville inte att priserna på deras syntetiska vara skulle påverkas negativt. Nu cirka 40 år senare har den numera ryska regeringen tillåtit forskare att tala öppet om upptäckten med rysk media.

Popigai_craterVad som gör upptäckten intressant är den ovanligt stora storleken på hela depositionen som ska bestå av flera biljoner karat diamant – runt tio gånger så mycket som världens alla tidigare kända depositioner sammanslaget. Diamanten ska dessutom vara dubbelt så hård som traditionell diamant och ha ”ovanliga slipande egenskaper”. Det är inte samma typ av diamant som används i exempelvis smycken, men väntas kunna använda inom en stor rad industriella applikationsområden.

”The Popigai diamonds can overturn everything, and is not clear what will happen to prices in the market,” Gennady Nikitin, biträdande direktör för Yakutnipromalmaz Institutet.

Extra intressant är att halvledarindustrin omnämns, där det under väldigt många år spekulerats kring kretsar med diamant som ingrediens. Vad exakt upptäckten innebär är för tidigt att svara på, men det har potential att revolutionera hela marknaden och på sikt även vårt levnadssätt.

Det här innebär också att det är den ryska regeringen som har full kontroll över depositionen. Hur regeringen väljer att hantera situationen nu när diamantdepositionen tillåtits bli officiell är ännu oklar.

Källa: Itar-Tass


Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
FarrisenJacob HugossonDr. dataME4MEknute Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sgt. Stinger
Gäst
Sgt. Stinger

Med tanke på hur stort lager av diamanter som redan finns runt om i världen blir det nog inte nån större skillnad internationellt sett. Hade de diamanterna som diamantproducenterna satt på släppts på marknaden hade diamanter snabbt varit lika värdefullt som grus. Om Ryssland vill ha maximal valuta för sina diamanter kan de bara sälja lite grand åt gången, annars kommer de krascha hela den internationella diamantmarknaden.
Dessutom ligger kratern en o en halv timme med helikopter från närmsta flygplats, utan vägar dit. Bara att hämta de där diamanterna kommer kosta en del.

Henry de Kruijf
Medlem

Varför använda ordet Biljoner. Alltid lika förvirrande..

Martin Nilsson
Gäst
Martin Nilsson

[quote name=”ME4ME”]Varför använda ordet Biljoner. Alltid lika förvirrande..[/quote]

Vad annars om det är biljoner man menar?

messerschmidt
Gäst
messerschmidt

billion = miljard…på engelska

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”messerschmidt”]billion = miljard…på engelska[/quote]Ja, fast nu är det trillion det handlar om i artikeln. Det vill säga biljoner på svenska 😉

-Boris-
Medlem
-Boris-

[b]Svenska:[/b]
Miljon, Miljard, Biljon, Biljard, Triljon, Triljard.

[b]Amerikansk och modern Engelska:[/b]
Million, Billion, Trillion, Quadrillion, Quintillion, Sextillion.

[b]Äldre brittisk engelska[/b]
Million, Milliard, Billion, Billiard, Trillion, Trilliard.

Som vanligt har amerikaner missuppfattat något för hundra år sedan och genom sitt antal och inskränkthet fått igenom det. Precis om med Aluminium och Aluminum.

_Spike
Medlem
_Spike

detta är väl bra? då blir det väl billigare? vilket i sin del leder till att det kanske dyker upp mer användningsområden för diamant? folk har väl inte velat använda diamant till saker å ting för att det har varit så dyrt. nu borde det problemet vara löst? men… eftersom vi lever i det samhälle vi lever i idag så är det ju pengar som kommer före utveckling, forskning och annan vetenskap.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Sgt. Stinger”]Med tanke på hur stort lager av diamanter som redan finns runt om i världen blir det nog inte nån större skillnad internationellt sett. Hade de diamanterna som diamantproducenterna satt på släppts på marknaden hade diamanter snabbt varit lika värdefullt som grus. Om Ryssland vill ha maximal valuta för sina diamanter kan de bara sälja lite grand åt gången, annars kommer de krascha hela den internationella diamantmarknaden. Dessutom ligger kratern en o en halv timme med helikopter från närmsta flygplats, utan vägar dit. Bara att hämta de där diamanterna kommer kosta en del.[/quote] Det här är ju dock… Läs hela »

knute
Gäst
knute

Dags att bli ryss.

Henry de Kruijf
Medlem

[quote name=”-Boris-”][b]Svenska:[/b]
Miljon, Miljard, Biljon, Biljard, Triljon, Triljard.

[b]Amerikansk och modern Engelska:[/b]
Million, Billion, Trillion, Quadrillion, Quintillion, Sextillion.

[b]Äldre brittisk engelska[/b]
Million, Milliard, Billion, Billiard, Trillion, Trilliard.

Som vanligt har amerikaner missuppfattat något för hundra år sedan och genom sitt antal och inskränkthet fått igenom det. Precis om med Aluminium och Aluminum.[/quote]

Exakt. Skriver man då biljad är det bra det visas att det är den svenska versionen som används. Inte sällan svenska nyhetssidor använder den amerikanska biljonen :zzz

Henry de Kruijf
Medlem

Vill bara påpeka att det inte är självklart att ni faktiskt använder rätt beteckning då många medier struntar i det och kopierar från amerikanska källor rakt av.

Så nej, jag är inte här för att gnälla. Ville bara se om ”biljon” var korrekt. Hoppas du tål att bli ifrågasatt.

Dr. data
Gäst
Dr. data

[quote name=”ME4ME”]Vill bara påpeka att det inte är självklart att ni faktiskt använder rätt beteckning då många medier struntar i det och kopierar från amerikanska källor rakt av.

Så nej, jag är inte här för att gnälla. Ville bara se om ”biljard” var korrekt. Hoppas du tål att bli ifrågasatt.[/quote]

Biljard är helt fel och något man spelar. Biljon är det som gäller, just saying..

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[quote name=”ME4ME”]Varför använda ordet Biljoner. Alltid lika förvirrande..[/quote]
[imgcomment image[/img]