Nu mera finns det 3,5-tums hårddiskar som rymmer hela 3TB och var och varannan PC-användare har en extern lagringsenhet i hemmet. Men en windows home server eller NAS enhet av vanliga mått är ingenting mot det bygge en rysk fildelare nu slutfört. I en enkel trälåda pressade man in 90TB lagringskapacitet och 40 fläktar.

Exakt hur många meter SATA-kablage som krävts för att bygga den gettoliknande hemmaserver avslöjar inte historien och även om konstruktionen kanske mer andas jävlaranamma än finess finns det något vackert i att förvandla en ranglig trälåda till en gigantisk filserver.

terabyte_12

Hela undersidan av lådan är täckt med 20 stycken fläktar där man ovanför dessa monterat inte mindre än 64 hårddiskar. Ovanför hårddiskaran inne i lådan hittar vi de två servrarna som sitter monterade på vardera vägg. Bygget avslutas sedan med ett lock, bestående av ytterligare 20 fläktar.

Med ett tvärdrag som heter duga lär servern inte får några större problem och med gott om utrymme att meka i lådan borde även hårddiskbyten kunna ske relativt smärtfritt. Även om hårddiskpriserna ligger i botten så kostar servern runt 45 000 kronor bara i lagringsvolym. Enligt byggmästaren ska servern vara för privata ändamål och bland annat husera hundratals lokala kopior av Blu-ray och DVD-filmer.

terabyte_07

13

15

terabyte_08

Källa: Trinixy

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
SnorchLaglordenBogeyMartin LHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
marcus sandberg
Medlem
marcus sandberg

holyshit en sån skulle man ha

Medlem
Dadde

Galet bygge minst sagt.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Tycker kyllösningen verkar i det närmaste ganska överdriven. Lär inte vara speciellt tyst heller. Fast det ser ju bara ut att vara ett agg, vilket är lite uppfriskande att se. Hade väntat mig typ femton 1kW-agg eller något, när det där lugnt borde gå att driva på ett 1200W.

zowix
Medlem
zowix

Fan vad tufft. 🙂

Jonatan Hertzberg
Medlem
Henrik Berntsson
Admin

10 TB till och man kan säga 0.1 PetaByte 😛 undra hur många bibliotek som får plats i den servern 🙂

Martin L
Medlem

Hjälp! 😀 Han har köpt en jättehög med diskar och stoppat in dom i ett trächassi. Det känns sådär ESD-säkert. Men men, det funkar säkert ändå 🙂

Tycker att kylningen verkar grymt överdriven; men det kanske är en del av charmen med bygget.

Bogey
Medlem
Bogey

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Mean Machine”]Tycker kyllösningen verkar i det närmaste ganska överdriven. Lär inte vara speciellt tyst heller. Fast det ser ju bara ut att vara ett agg, vilket är lite uppfriskande att se. Hade väntat mig typ femton 1kW-agg eller något, när det där lugnt borde gå att driva på ett 1200W.[/quote]Enligt byggaren själv ska det gå att föra ett samtal i ”viskningsnivå” ganska nära servern och vad jag förstod det skulle kitet drivas av två nätaggregat på sammanlagt 1 600 watt. Ser ut som att det sitter ett agg på vardera sida om moderkorten.[/quote] Hugaligen, det där var… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

[quote name=”Bogey”]Uppstarten utav diskarna måste kunna knäcka i princip alla icke specialagg som inte har sekvensiell uppstart utav diskarna, eller om den saken sköts utav kontrollerkorten ?
Borde vara typ faktor 4 mer juice (minst) när de startar än vid drift.[/quote]
Nej inte alls, kolla i forumtråden där jag mäter lite startströmmar för hårddiskar. Ett exempel för en WD Green 1TB här: [urlcomment image]
[imgcomment image[/img][/url]
Klicka för större bild.
edit, lite förtydling. Det handlar om strömmen (ampere) för motordrivning på en hårddisk, den som drivs med 12V. Länk till forumtråden längre ner.

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”Snorch”][quote name=”Bogey”]Uppstarten utav diskarna måste kunna knäcka i princip alla icke specialagg som inte har sekvensiell uppstart utav diskarna, eller om den saken sköts utav kontrollerkorten ?Borde vara typ faktor 4 mer juice (minst) när de startar än vid drift.[/quote]Nej inte alls, kolla i forumtråden där jag mäter lite startströmmar för hårddiskar. Ett exempel för en WD Green 1TB här: [url][img[/img][/url]Klicka för större bild.[/quote] Hmm, ”ström”, vad mäter du ”ström” i för enheter? Watt? Det verkar väldigt lågt med 1 watt isf, med tanke på att en den är specad till till att dra 2.82 Watts vid idle… (hittar… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

[quote name=”Laglorden”][quote name=”Snorch”][quote name=”Bogey”]Uppstarten utav diskarna måste kunna knäcka i princip alla icke specialagg som inte har sekvensiell uppstart utav diskarna, eller om den saken sköts utav kontrollerkorten ?Borde vara typ faktor 4 mer juice (minst) när de startar än vid drift.[/quote]Nej inte alls, kolla i forumtråden där jag mäter lite startströmmar för hårddiskar. Ett exempel för en WD Green 1TB här: [url][img[/img][/url]Klicka för större bild.[/quote] Hmm, ”ström”, vad mäter du ”ström” i för enheter? Watt? Det verkar väldigt lågt med 1 watt isf, med tanke på att en den är specad till till att dra 2.82 Watts vid idle…… Läs hela »