Nvidias satsning på grafikkortsmarknadens mellansegment är relativt rörig och detta underlättas inte av nya rykten som hävdar att en hittills okänd grafikkortsmodell i form av GTX 1160 är på ingång.

Nvidias mellansegment är i dagsläget ett relativt förvirrande område. Företagets senaste grafikarkitektur Turing har ännu inte lanserats i en grafikkortsmodell ämnad för segmentet. Däremot har upprepade rykten och påstådde läckor pekat mot en stundande lansering av grafikkortsmodellen Geforce RTX 2060. Vid sidan av denna modell har tillverkare nyligen börjat lansera nyversioner av Pascal-baserade GTX 1060, nu i uppdaterad form med GDDR5X-minne.

Nu har ryktesmaskinen gått upp i varv igen. Denna gång är det hemsidorna Videocardz och EXPReview (betalvägg) som hävdar att industrikällor bekräftat existensen av ännu en grafikkortsmodell för mellansegmentet. Denna hittills okända modell sägs gå under namnet GTX 1160 och påstås komma utrustad med grafikprocessorn ”TU116”.

Skillnaderna mellan denna modell och RTX 2060 hörs redan i namnet. Medans grafikprocessorn hos RTX 2060, TU106-200, utrustad med en uppsättning RT-kärnor som ger modellen möjligheten att nyttja raytracing i realtid kommer denna funktion att saknas hos GTX 1160.

Den ryktade grafikkortsmodellen sägs dock komma utrustad med ”Turing kärnor” vilket innebär att den kan dra nytta av tekniker som DLSS och Turing Mesh Shaders. Något som kan ge modellen en prestandafördel i spel kompatibla med teknikerna jämfört med föregående generation.

Som vanligt är det värt att påpeka att rykten och annan obekräftad information bör tas med en nypa salt. Skulle detta rykte däremot visa sig vara korrekt kommer Nvidia attackera AMD:s grafikkortsmodeller i mellansegmentet från två olika håll.

När och om denna påstådda GTX 1160-modell lanseras återstår dock att se. Som tidigare nämnt har Nvidias partnertillverkare nyligen börjat rulla ut GTX 1060-modeller uppdaterade med GDDR5X-minne. Beroende på hur länge dessa stannar kvar på marknaden och när RTX 2060 samt denna hittills obekräftade GTX 1160 lanseras kan mellansegmentet bli väldigt fullt väldigt snabbt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Och därmed – God Jul Mikael och alla ni andra på NHW