AMD:s processorarkitektur Zen 2 har inte nått marknaden ännu, men ryktesmaskinerna är i full gång med det senaste som påstår att den kommande arkitekturen får 13% högre antal instruktioner per klockcykel än sin föregångare.

AMD gjorde under år 2017 ett starkt intryck på processormarknaden med sin nya arkitektur ”Zen”. Under 2018 var det dags för en uppdaterad version kallad Zen+ som tog steget från 14 nanometers (nm) tillverkningsprocess ned till 12 nm. Denna uppdateringen erbjuder omkring tre till fem procent ökade instruktioner per klockcykel (IPC).

AMD arbetar just nu på den faktiska uppföljaren till Zen kallad ”Zen 2”. Hittills är det inte mycket känt om vad vi kan komma att se från den kommande arkitekturen sett till prestanda. Däremot har ett nytt rykte som kan ge en fingervisning på prestandaökningen mellan arkitekturerna att cirkulera.

Ryktet härstammar från Twitter-kontot ”Bits and Chips” som hävdar att man via en källa från ”ett stort företag”. Från denna källa ska Bits and Chips fått reda på att Zen 2 kommer med omkring 13 procent högre IPC med Zen+.

Twitter-inlägget menar att detta prestandalyft har skådats i ”vetenskapliga uppgifter”. Något som kan innebära en rad olika saker på ett relativt brett spektrum. Dessa siffror är alltså inte vad för prestandaskillnad Zen 2 kan komma att visa i till exempel datorspel.

Tidigare produktplaner som visats av AMD bekräftar att designen av arkitekturen Zen 2 är färdig. Denna kommer att dyka upp på marknaden för första gången under slutet av år 2018 i form av AMD:s kommande Epyc ”Rome”-processorer. Sedan förväntas en lansering av nästa generations konsumentprocessorer att inträffa någon gång under 2019.

AMD har dock inte visat några officiella prestandasiffror för den kommande arkitekturen. Vilket gör det viktigt att ha en nypa salt till hands när rykten som detta intas.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
10 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JBJonteMorkulBengt-Arne JohanssonAMD73 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Amd känns mer och mer rätt, företaget och produkter övertygar, har nu annullerat ordrar på Intel.

Morkul
Medlem
Morkul

Goda nyheter att se inte prioritering på IPC, vilket är det absolut viktigaste för en CPU. Steg åt rätt håll men AMD behöver tyvärr mer än 13% ökning för att vara ett riktigt hot mot Inel.

Har sagt det många gånger förut men gör det igen: Sluta fokusera på antalet kärnor och öka prestandan per kärna i stället.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Tillsammans med högre klock, vilket 7nm-noden borde tillåta, så får den antagligen en större prestandaökning än bara 13%

> Sluta fokusera på antalet kärnor och öka prestandan per kärna i stället.

Det är väl det som de har gjort, den kommer få högre IPC och högre klock.

Morkul
Medlem
Morkul

Jo om de kan öka boosten med 10% eller nått liknande så skulle det vara bra men tror inte det är möjligt. Krympningen i sig ger ju inte speciellt mycket utrymme, i alla fall inte om man tittar på vad som visats upp hittills.

Läser man sedan noggrant vad som sagt så är det +13% IPC i ”scientific tasks” Återstår att se vad det egentligen betyder och vad det ger oss slutanvändare.

Som vanligt ska man aldrig dra för stora slutsatser innan man får se oberoende tester.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Ja, vi får se. AMD är säkert väldigt sugna på att klippa till Intel ordentligen nu när Intel ligger nere för räkning på grund av sina tillverkningsproblem.

Morkul
Medlem
Morkul

Det är helt sant och jag hoppas på att de lyckas så där ”lagom” mycket så att det blir ordentlig konkurrens på CPU marknaden. Vill inte se Intel hoppa av CPU tåget för entusiaster då vinsterna där är i stort sätt obefintliga i dagsläget.

När det kommer till CPU och X86 så tror jag tyvärr att vi snart har nått vägens ände och kommer endast få marginell prestanda ökningar i framtiden. Ja vi kommer få fler kärnor men allting är inte skalbart över flera kärnor.

AMD73
Medlem
AMD73

Din vägens ända är snart och sedan kommer tex bygga runt grafen tex. Så du kan inte ha mer fel en du skriver här. När nästa teknik kommer och det är kanske runt 2030 kommer det bli troligen ett mycket stort språng. Kislets dagar är räknade och det är fan på tiden. Stått stilla väldigt i 10 år nu. Carbone Nanotube kanske? 1nm och Grafen 1 atom stor? haha. Vägens ända med kislet längtar man efter. Möjligheterna med galen teknik finns då. Det vi diskuterar här med 16 kärnor 7 nm och liknande är snart mega antikt. Men du tror… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

AMD73 Observera att jag skrev X86 och menade så klart inte alla CPUs. Jag tror faktiskt vi kommer få ny arkitektur, kanske redan innan grafen kommer men åtminstone i samband med,

Observera också att krympningarna i sig ger en diminishing return (avtagande avkastning?) när det gäller samtliga fördelar, speciellt energiförbrukningen. Lägger du till komplexiteten som ökar i och med varje krympning så kommer det att bli en återvändsgränd, frågan är bara när. Enklare CPU arkitektur (ur design synpunkt) kommer ha lättare för att utnyttja fördelarna men krympningarna, inklusive grafen.

JB
Medlem
JB

@AMD73 – Men vad händer med alla fotbolls- förlåt märkesbundna (RGB=Amd/nVidia/Intel) dator(spels)huliganer då, vad skall de pyssla med när de inte får tjafsa om vad som är BÄST (och OC är en intesak)? Kommer de bli; tumrullare, navelpetare eller soffliggare, eller kommer de kanske ta sig i kragen och använda sina förhoppningsvis befintliga resurser till något ”nyttigare”. Eller kommer vi alla (människosläktet) om vi överlever tills dessa ”fantastiska landvinningar” sett dagens ljus att ens behöva vara nyttiga, kommer vi då inte med AI-teknik ha blivit fullkomligt överflödiga???

Medlem
Olle P

”Sluta fokusera på antalet kärnor och öka prestandan per kärna i stället.”
Detta håller jag med om, när det gäller AMD. Fyra kärnor eller så borde räcka för en CPU, eftersom parallella beräkningar kan hanteras mycket bättre av en GPU.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Hur kan det vara mellan 3 och 5 procent högre IPC mellan Zen och Zen+, är ju ingen arkitektorisk förändring!
Första gången jag hört att ändrad tillverkningsteknik bidrar till ökat IPC… Ökad klocka är en annan sak…

jonatanset
Medlem
jonatanset

Ryzen 2700x är snabbare än en Ryzen 7 1800x om båda körs i samma frekvens så det handlar inte om att de ökat frekvensen Ryzen 2000 serien har en aning bättre prestanda vid samma frekvens.

JB
Medlem
JB

Här: https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-2700x-review,5571-3.html kan utläsas vilka förbättringar som skett.