Rykteskvarnen kring AMD:s kommande Zen-processorer går på högvarv. Nu ryktas det att Zen kommer att ha speciella modeller för överklockning

Den italienska hemsidan Bitsnchips rapporterar att AMD:s Zen-baserade Summit Ridge-familj av processorer kan komma att ha specifika modeller gjorda för överklockning. AMD har till skillnad från Intel väldigt få restriktioner på sina nuvarande processorer när det gäller överklockning. Med Zen-arkitekturen och Summit Ridge ska AMD dock höja ribban ytterligare med specifika modeller för överklockare och entusiaster. Det betyder att vi kan få se ”Black Edition”-liknande modeller av AMD:s nya FX-serie av processorer.

Det ryktas vara klart att minst en modell av Zen ska lanseras specifikt för överklockare och entusiaster. Denna 8-kärniga processor kommer att skeppas med högre klockfrekvenser jämfört med resterande processorer. Ryktet nämner dessutom att dessa processorer har samma TDP-värde på 95 watt som de övriga enheterna i familjen. Om detta visar sig stämma är det ett gott tecken på effektiviteten hos Zen. Det är samtidigt ont om detaljer kring vad som exakt skulle göra dessa kretsar specifikt optimerade för överklockare.

I teorin skulle AMD kunna handplocka kretsar som har potential för högre klockfrekvenser. Samtidigt kan det helt enkelt vara så att företaget väljer att sätta överklockningslås på andra modeller i Zen-familjen. Detta är dock enbart spekulationer i dagsläget.

amd-zen-cpu-architecture-1

Zen dyker upp i början av nästa år

Under det första kvartalet av 2017 kan vi förvänta oss att se lanseringen av AM4-plattformen och Zen-baserade processorer.

Den nya plattformen är i sig ett stort steg framåt jämfört med vad AMD idag erbjuder. AM4 kommer att ha stöd för både kraftfulla processorer som Summit Ridge-familjen samt kommande Raven Ridge APU-enheterna.

AM4-plattformen kommer även med stöd för DDR4-minne och senaste PCI Express-standarden samt lagringsprotokollet NVMe. AMD har flertalet olika Zen-baserade processorer på gång i både 4-kärniga och 8-kärniga varianter. Alla med stöd för Simultaneous Multithreading, vilket är AMD:s svar på Hyperthreading som Intel använder i bland annat sina i7-processorer.

AMD hävdar likvärdig prestanda jämfört med Broadwell-E vid samma frekvenser

AMD har tidigare visat kraften hos tidiga exemplar av Summit Ridge där prestandan matchar en 8-kärnig Broadwell-E processor från Intel vid samma klockfrekvenser. Om AMD fortsätter med sin aggressiva marknadsföring så kan vi förmodligen även se dessa Summit Ridge processorer för en mycket lägre prislapp.

amd-zen_performance-1140x380

Planerar man att införskaffa sig en Zen-processor och är sugen på att överklocka så bör man ha i åtanke att det är AMD:s X370 chipset man vill ha på sitt moderkort. Dessa mer påkostade moderkort kommer att erbjuda bättre kontroll när det kommer till överklockning än de andra. Moderkort utrustade med X370 chipsets kommer även vara de enda AM4 moderkorten med SLI och Crossfire-stöd.

amd-x370-am4-b350-am4-a320-am4-a300-am4-chipsets

Huruvida alla rykten kring AMD:s kommande plattform och processorer stämmer överens med deras faktiska prestanda återstår att se. Under första kvartalet av 2017 får vi se AM4 och de nya processorerna börja rullas ut och efter det så är det dags för grafikkorten med Vega-arkitekturen att lanseras.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid