Ryktesmaskinen har vevats upp ännu en gång och nu rör det sig om en möjlig grafikkortslansering från AMD som sägs vara precis runt hörnet och som ska bestå av Polaris 30, den tredje iterationen av grafikarkitekturen.

AMD lanserade tidigare i år en uppfräschad serie Ryzen-processorer. Denna går under namnet Ryzen 2000 och tillverkas på 12 nanometer (nm) till skillnad från sin föregångare som baserades på 14 nm. Rent arkitekturmässig rör sig dock inte om några egentliga skillnader, men den nya serien kommer blygsamt uppskruvade klockfrekvenser och en handfull andra uppdateringar till funktioner.

Det senaste ryktet hävdar nu att AMD planerar att ge sin grafikarkitektur Polaris samma behandling. Polaris lanserades den första gången under år 2016 i form av RX 400-serien av grafikkort. Denna uppdaterades under 2017 och grafikkortsserien RX 500 lanserades.

Nu ryktas Polaris komma tillbaka för en tredje rond i form av Polaris 30. Detta kommer från användare på forumet ChipHell. Det ska röra sig om samma arkitektur som lanserades år 2016, men tillverkningen ska likt Ryzen 2000-serien ske på 12 nm. Detta kan medföra en sänkt produktionskostnad för AMD och högre antal fungerande kretsar (yields). Tillsammans med en lägre strömförbrukning. Något som kan vara en smart strategi från AMD i budget- och mellansegmentet, till grafikarkitekturen Navi är redo för storskalig lansering.

Hemsidan Phoronix pekade ut att AMD har lagt till stöd för ett till synes nytt Polaris ID-nummer i sin senaste drivrutin för Linux. ID-numret är 0x6FDF som enligt Phoronix inte ska ha nämnts någonstans som en redan existerande grafikprocessor.

Den nya grafikprocessorn vars kompatibilitet läggs till i och med den senaste drivrutinen går under namnet ”Polaris 10”. Värt att ha i åtanke är att Polaris 20-baserade RX 500-serien även den går under Polaris 10-flaggen.

Några indikationer på vilken nivå av prestandaskillnad Polaris 30 kan medföra jämfört med sin föregångare har inte dykt upp. Hemsidan Wccftech spekulerar i ett det kan röra sig om cirka 10 till 15% ökad prestanda tack vare ökade klockfrekvenser som möjliggörs av bytet av tillverkningsteknik.

Wccftech påpekar även att denna ryktade grafikkortsserie baserad på Polaris 30 inte har synts på någon av de produktplaner som AMD visat upp. Däremot fanns inte heller fjolårets Polaris 20 utmärkt på någon av dessa produktplaner.

Som vanligt när det handlar om obekräftade rykten bör informationen tas med en nypa salt. Trots att det inte finns mycket som talar om att AMD inte skulle komma med en tredje iteration av Polaris finns det än så länge heller inga konkreta bevis för att det kommer att ske.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JBOdenHusse Busse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Husse Busse
Medlem
Husse Busse

Hmm ryktas om 10-15% bättre prestanda än RX580 som väl var 5-10% bättre prestanda än RX480. Sorry AMD men det är lite väl små prestanda steg. Ni skulle ha haft Vega 56/64 med vanligt minne (GDDR5X) till en nice prislapp.

JB
Medlem
JB

Kan ju vara så att priset blir bra – lågt, och därmed pris-/prestandaförhållandet blir bra, då rättfördigar ju det lanseringen. Alla behöver inte den kraftigaste grafiken!

Medlem
Olle P

Jag håller med JB. Det är kort som klarar att hantera spel i 1080p med lågt pris och låg effektförbrukning som säljer bäst.

Vega 56/64 med GDDR5X skulle dra så hög effekt att det inte alls vore intressant. En modifierad version av Vega 56 som dessutom är nerklockad och drivs med lägre spänning skulle förstås få acceptabel effektförbrukning, men prestandamässigt inte bli markant bättre än en billigare RX 680.

Oden
Gäst
Oden

Det nya PCI-ID kan likväl vara en krets avsedd för laptops eller andra embeded systems men även för ett ingenjörsexemplar som används internt för att testa nya tekniker med polaris kretsen.
Vist finns det en liten chans att de släpper en uppdatera rx-580 på 12nm men den skulle likväl kunna ha samma namn som tidigare även fast det blir rörigt för köpare.
Den nya kretsen hade gett så låg skillnad mot befintliga att den knappt förtjänat ett nytt namn men det är i de lägre prisklasserna som volymerna säljs men då måste även priserna vara lite mänskligare än dom varit senaste åren.