AMD:s har avtäckt sin produktplan för processorenheter som visar upp vad företaget har planerat fram till 2020 och ett nytt rykte hävdar att AMD även höjer mängden kärnor i Ryzen-processorer rejält under nästa år.

Under förra året lanserades AMD:s processorarkitektur Zen i form av Ryzen. Tidigare i år lanserades en finpolerad version i form av ”Ryzen+” och företaget förväntas lansera nya Threadripper-processorer baserade på den förfinade tillverkningstekniken i augusti.

AMD har dock planerat mycket längre framåt än så. Företagets produktplan för de kommande åren har avtäckts och nämner kommande arkitekturerna Zen 2 samt Zen 3. Två kommande processorarkitekturer som byggs runt 7 nanometers (nm) tillverkningsteknik.

Enligt hemsidan Wccftech ska ett rykte yrka på att AMD kommer att pressa sin processorsockel AM4 ytterligare under nästa år. Detta genom att lansera Zen 2-baserade Ryzen 7-processorer med upp till 16 processorkärnor. Något som vi inte sett från varken AMD eller Intel utanför entusiastsegmentet eller serverinriktade processorer.

Enligt AMD ska designen för Zen 2 vara avklarad och processorenheter baserad på arkitekturen ska börja testas under 2018. Detta innebär att om allt fortsätter gå som planerat och det senaste ryktet stämmer kan konsumenter förvänta sig Ryzen-processorer med upp till 16 kärnor och moderkort med 500-seriens styrkretsar under 2019.

Värt att påpeka är att informationen kring de 16-kärniga Ryzen-processorerna än så länge endast är ett rykte. Något som alltid bör tas med en nypa salt.

AMD bekräftar: “Utvecklingen av Zen 5 har påbörjats”

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Jag undrar vad framtiden har i sitt sköte gällande CPU. Vad ska man med alla kärnor till?
Traditionellt har CPU varit bäst på att hantera linjärt arbete, medan GPU med tiden blivit expert på parallella beräkningar.
Den enda nytta jag kan se av att ha CPU med många kärnor är multitasking där man kör flera program samtidigt.
I övrigt är det bättre att antingen ha färre och snabbare kärnor och/eller köra parallellberäkningar på GPU.