För att hantera värmen från kommande Ryzen Threadripper, och se till att kunder inte står utan CPU-kylning, kan AMD skicka med sluten vattenkylning i lådan.

Mot slutet av sommaren lanserar AMD sina nya entusiastprocessorer i Ryzen Threadripper-familjen, och därmed sin gigantiska nya sockel TR4. Den nya sockeln blir AMD:s första konsumentsockel med LGA-fattning (med pins i sockeln istället för på processorn), men även den i särklass största sockeln hittills. Av den anledningen finns det inte heller någon bakåtkompatibilitet med äldre kylare.

Vattenkylare i lådan

Flera kylartillverkare planerar att matcha lanseringen med nya kylarserier specifikt för Threadripper, men enligt en rapport från japanska Hermitage Akihabara tänker AMD inte lämna kylningen åt slumpen, åtminstone baserat på vad som uppges vara en läckt butikslistning. Till skillnad från processorerna ur Ryzen 7-serien, som levereras helt utan kylare, uppges Threadripper levereras med en sluten vattenkylare.

Det är en lösning som för tankarna till toppmodellerna i den äldre Bulldozer-baserade FX-serien som levererades med ett slutet vattenkylningskit. De uppgifter som än så länge cirkulerar om Threadrippers effektförbrukning talar om TDP-värde på 125 watt för 12-kärniga modeller och 155 watt för 16-kärniga, vilket kan bli svårt för mindre luftkylare att svälja.

Vad som fortfarande är oklart är huruvida alla Threadripper-processorer kommer levereras med vattenkylning, eller om den som köper kylare från tredje part kan välja bort den medföljande.

Ytterligare detaljer om Threadripper, inklusive prissättning och kylning, bör dyka upp närmare månadsskiftet. Processorerna tros sedan dyka upp i butik omkring mitten av augusti.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid