Small preview image

RV870, kallad Lil’ Dragon, blir den första 40nm GPUn från AMD. Man har siktet inställt på en lansering under sommaren 2009. Vi förväntar oss att de första kiselkretsarna kommer att dyka upp innan årsskiftet, men specifikationerna är fortfarande oklara. Det har nu publicerats en mängd siffror på en tysk hårdvarusida, vilket följer ungefär samma mönster som när de första RV770 specifikationerna dök upp, vilka visade sig vara felaktiga. Även om det mesta ser trovärdigt ut ska vi alltså påpeka att man borde ta följande information med en stor last salt.Bara det faktum att källan hävdar att AMD siktar på att få GPUn klar för marknaden redan under slutat av första kvartalet gör oss något misstänksamma, men vi känner ändå att vi måste föra vidare den information som dykt upp. Man hävdar att kortet kommer få en minnesbandbredd på upp till 150-160GB/s med en 512-bit buss. Minnesbandbredden kan nog vara när sanningen, men det blir INTE med en 512-bit buss. Det finns ingen anledning till det med GDDR5-minne. Med 5GHz GDDR5-minne över en 256-bit buss får man 160GB/s vilket alltså borde räcka.


Överlag sägs prestandan i kortet ligga på runt 1.5TFLOPS, vilket stämmer överrens med de första uppgifter vi hörde om en prestandaökning på 1.2 gånger den hos RV770. Detta pekar även på fyra ytterligare shader kluster, med 40 shaders och 2 texturenheter per kluster, vilket ger sammanlagt 960 shaders och 48 texturenheter. Detta var inte specat i själva artikeln utan är mer spekulationer från vår sida.


Den sista biten av artikeln berättar att R800 kommer att använda sig av en MCM (Multi-Chip Module) lösning med två RV870 kretsar under samma heatspreader. Det här ryktet har cirkluerat ganska länge, och när de påstår att den redan är gjord, tvivlar vi ännu mer. Men samtidigt visade det sig att de ganska måttliga specifikationerna för RV770 var helt felaktiga och den till synes otroliga informationen om 800 shaders faktiskt var helt korrekt…

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid