Alla riksdagspartier med undantag för Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står nu bakom ett så kallar RIT-avdrag – ett RUT-avdrag för IT-tjänster. Tanken är att ett skatteavdrag för IT-tjänster i hemmet ska kunna skapa nya arbetstillfällen. med ett skatteavdrag väntas efterfrågan öka från konsumenter.

Det var i samband med den migrationspolitiska överenskommelsen som all riksdagspartier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna nyligen kom överens om en utökning av RUT-avdraget. Förslaget ska ha kommit från Centerpartiet men flera andra partier ska ha hållt med om att förslaget kan ha positiva konsekvenser.

Sägs kunna skapa nya arbetstillfällen

Avdraget som kallas för ”RIT-avdraget” är egentligen inget separat avdrag ut en expandering av RUT-avdraget. RUT-avdraget är ett skatteavdrag som kan göras av konsumenter som utnyttjar så kallade hushållsnära tjänster. Med en kommande expansion av RUT-avdraget kan hjälp med installation och service av elektronik i hemmet exempelvis vara giltigt för skatteavdrag. Det betyder inte att priserna på IT-tjänster kommer att sjunka men att det slutliga beloppet som konsumenter behöver lägga ut efter avdrag kan bli betydligt lägre. RUT-avdraget ligger just nu på 25 000 kronor per år och en inkludering av IT-tjänster tror bland andra Digitaliseringskommissionen att runt 1 300 nya arbetstillfällen kan skapas.

Kan vara ett år bort

RIT-avdraget är inte skrivet i sten ännu. Även om avdraget är en del av den migrationspolitiska överenskommelsen kan det dröja till nästa statsbudget innan förändringen av RUT-avdraget faktiskt inkluderas och mycket kan hända innan dess. Med sex av åtta riksdagspartier med på tåget är det dock sannolikt att vi snart får se IT-tjänster vara en del av RUT-avdraget.

Källa: Computersweden

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Roger LundqvistKurt i. Kuvösskmattias Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
skmattias
Gäst
skmattias

”Alla riksdagspartier förutom sverigedemokraterna och vänsterpartiet”

Standard 😆

Roger Lundqvist
Gäst
Roger Lundqvist

Varför ska samhället ge mer bidrag till de som redan har? Kan man köpa prylarna har man råd att betala själv för installationen.

Kurt i. Kuvös
Gäst
Kurt i. Kuvös

[quote name=”Roger Lundqvist”]Varför ska samhället ge mer bidrag till de som redan har? Kan man köpa prylarna har man råd att betala själv för installationen.[/quote] Därför att ett sådant här skatteavdrag tjänas igen många gånger om (både i skattemedel och i samhällsekonomin) om det betyder att fler kommer i arbete. Lägre kostnader för arbetslösa, fler med lön som betalar skatt, fler företag med fler anställda som betalar mer i skatt. (lite simplistiskt kanske men man börjar någonstans.)Därtill är det knappast något som bara gagnar ”de som redan har”. Många låginkomsttagare och pensionärer har en dator och en internetuppkoppling de behöver… Läs hela »

Roger Lundqvist
Gäst
Roger Lundqvist

[quote name=”Kurt i. Kuvös”][quote name=”Roger Lundqvist”]Varför ska samhället ge mer bidrag till de som redan har? Kan man köpa prylarna har man råd att betala själv för installationen.[/quote] Därför att ett sådant här skatteavdrag tjänas igen många gånger om (både i skattemedel och i samhällsekonomin) om det betyder att fler kommer i arbete. Lägre kostnader för arbetslösa, fler med lön som betalar skatt, fler företag med fler anställda som betalar mer i skatt. (lite simplistiskt kanske men man börjar någonstans.)Därtill är det knappast något som bara gagnar ”de som redan har”. Många låginkomsttagare och pensionärer har en dator och en… Läs hela »