Nvidia förväntar sig inte att priserna för RTX 30-serien kommer att stabiliseras förrän om flera månader. Samtidigt står det nu klart att AMD:s Smart Access Memory-teknik fungerar endast hos Ryzen 5000-serien men ända tillbaka till Haswell för Intel.

Det försätter vara hårdvarutorka när det kommer till flera produkttyper. Sett till Nvidias RTX 30-serien förväntas de höjda priserna inte stabiliseras förrän nästa års andra kvartal. Denna vecka har vi även sett tekniken Resizable Bar bekräftas fungera hos Intel-processorer. Tekniken ska även fungera med arkitekturer så långt bak som Haswell från år 2014. Detta medans den förblir exklusiv för endast en AMD-arkitektur.

 

Haswell kan nyttja Smart Access Memory

AMD:s teknik Smart Access Memory (SAM) är egentligen inte AMD:s egen teknik. I grund och botten kallas denna Resizable Bar och är en del av PCI Express, SAM är helt enkelt AMD:s egna namn för det. Hos AMD-processorer är SAM endast tillgängligt för processorer ur Ryzen 5000-serien och grafikkort ur Radeon RX 6000-serien.

Från Intels håll är det dock större kompatibilitet för tekniken. Här ska det enligt specifikationer vara möjligt att använda Resizable Bar tillsammans med arkitekturen Haswell. Vilket betyder Intel-processorer lanserade år 2014 eller senare.

Läs mer hos Techpowerup.

 

Nvidia Geforce RTX 3060 Ti Ampere RTX 3090 Geforce RTX 3090 Kingpin

Fortsatt låg tillgång på RTX 30-kort

Enligt Nvidia själva förväntas de höga prislapparna för grafikkort ur tillverkarens senaste serie inte sjunka väsentligt innan nästa års andra kvartal. Det ska inte bara handla om låg tillgång på tillverkade kretsar och och dylikt. Problemen ska enligt Nvidia finnas hos samtliga steg av produktkedjan. Något som leder till få färdigställda slutprodukter och i slutändan prislappar som är högre än tänkt.

Läs mer hos Wccftech.

 

Nu kommer Android Auto till Sverige

I mobilvärlden har Sverige fått ett efterlängtat besked. Trots att Android Auto har varit möjligt att använda i Sverige i flera år, har tekniken aldrig lanserats officiellt i landet. Nu ändras det. Google meddelar att tekniken som kopplar samman Android-mobiler med bilar, blir tillgänglig i Sverige och i flera andra länder i Europa under de kommande månaderna. Surfa skriver om hur tekniken skiljer sig beroende på vilken version av Android som används.

Läs mer hos vår systersajt Surfa.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
7 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulBengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Är rätt kluven/förvånad att olika uppgifter om SAM (Smart Access Memory)7Resizable BAR är fysiskt begränsat till Zen 3 eller inte, speciellt då det sägs vara begränsat till en specifik Intel instruktion som AMD endast har stöd till i Ryzen 5000 serien. Samtidigt så var det AMD som först introducerade användandet av Resizable BAR i samband med Linux GFX drivers för ca: 6 år sedan. Av vad jag förstår så var då tanken att använda Resizable BAR på serversidan, men… AMD Zen har samma core på både desktop och server…. Coelacanth’s Dream testade Resizable BAR på ett Linux system bestående av:… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Tror du gör en tankevurpa här. Resizable BAR är någonting som funnits på så väl AMD som Intel plattformar ett tag nu, problemet är Windows. På Linux har detta fungerat ett bra tag nu, ja om du hittar drivrutiner som stöder det vilket är pilligt då varken nVidia eller AMD stöder det i sina drivisar så det blir till att förlita sig på tredje parts drivisar. Vilket fall hårdvarumässigt så är Resizable BAR ingenting nytt utan är en del av PCI-SIG PCI Express 3.0. Så alla moderkort som stödjer PCIe 3.0 har i teorin stöd för Resizable BAR, bara drivisar/Operativsystem… Läs hela »

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Tror du får förklara 😉
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/display/resizable-bar-support
Resizable BAR har varit med Windows sen WDDM V2, och varit en del av PCIe sedan Ver 2.0.

https://composter.com.ua/documents/ECN_Resizable_BAR.pdf

Morkul
Medlem
Morkul

Oj visste faktiskt inte att det var redan från PCIe 2.0! Satt inte programmerade så mycket emot 2.0 så jag hade dålig koll, sorry. Dock är det fortfarande så att Windows 10 har uruselt stöd för Resizable BAR, server versionerna har dock haft bra stöd för det. Resizable BAR har varit någonting som används en hel del i större datorer och crypto riggar. Men vilket fall så är det ingen specifik Intel instruktion eller någonting magiskt som bara finns hos AMD från 5000 serien. Detta har funnits, ja redan från PCIe 2.0 :). Detta är alltså någonting som AMD artificiellt… Läs hela »

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Vem har full koll? Folk som ifrågasätter, är öppna och vill lära har min fulla respekt! Ryktesspridare, som CapFrameX nedan har NOLL respekt… Windows 10 har haft stöd sen dag 1 på hårdvara som tillåter stöd, så där är ingen begränsning. Det största hindret är att supporten är minimal i dom flesta Uefi/bios där Resizable BAR begränsas till 256 MB, då genom att Resizable BAR register/pekare är satt som Readonly. 256 MB är förresten ett arv sen AGP-tiden. Håller med om att stödet inte är begränsat till en specifik instruktion, vilket jag starkt har ifrågasatt. Speciellt som den instruktionen tillhör… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Testade precis att skriva ihop ett litet program som skyfflade 512 GB på min gamla Xeon E7-8800 utan problem. Så länge jag använder Linux i alla fall. Windows blir det direkt problem eftersom jag bli tvingad att använda Windows API så blir jag handikappad och programmet blir direkt långsammare. Försöker jag adressera direkt (Använder assembler) utan att använda Windows API så skriker Windows vilt och koden exekveras inte. Vissa lägen blir Windows API så segt att du får inga vinster alls av att använda resizable bar. Problemet med 256MB som du nämner beror bland annat på vilken CPIe lane som… Läs hela »

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Uefi ansvarar även för initiering av PCIe, minneskontroller, u-code m.m. som är på CPU’n, så samma begränsning ska gälla. Däremot så är din Xeon inte en vanlig desktop CPU, så att den fungerar med Resizable BAR förvånar mig inte då Resizable BAR har använts på servrar under flera år.. Å som jag skrev i första inlägget så finns stödet i en del desktop system, men långt ifrån alla. ”Artificiell begränsning” som nu ändras. Coelacanth’s Dream testade Resizable BAR med framgång på ett Linux system bestående av: – AMD Ryzen 5 2600 – AMD Radeon RX 560, 4 GB – GIGABYTE… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Du skriver: ”Uefi ansvarar även för initiering av PCIe, minneskontroller, u-code m.m. som är på CPU’n, så samma begränsning ska gälla.” Ja men! Utöver varifrån PCIe lansen kommer ifrån (CPU eller chipset) så är det också viktigt vilka register som finns tillgängliga. Om du inte är bakbunden med PCIe lanes via chipsetet och CPUn har de register som är nödvändiga så har inte bios/uefi någonting med saken att göra. Enda jag gör med bios är att fråga efter CPIe adresserna vad jag sedan gör mes dessa adresser har inte bios en aning om så länge det är CPIe lanes från… Läs hela »