Vi börjar närma oss lanseringen av Intels processorfamilj Rocket Lake-S och nu hävdas den europeiska prissättningen samt de integrerade grafikdelarnas namn och antal beräkningsenheter ha röjts i förväg.

Det kvarstår fortfarande en del frågetecken kring Intels nästa processorfamilj. Under CES 2021 smygvisades Rocket Lake-S i form av flaggskeppet Core i9-11900K men inte mycket mer än så har visats upp hittills. Nu hävdas det dock att den europeiska prissättningen för de kommande processorerna har läckt ut i förväg. En liknande visa sägs även gälla processorernas integrerade grafikkretsar vars namn och antal beräkningsenheter ska ha hittat sin väg ut på internet.

Generell prisökning

Jämfört med tionde generationens Core-processorer ska den kommande processorfamiljen baserad på kärnarkitekturen Cypress Cove bära en generell prisökning på 2,8 procent. Detta enligt hemsidan TechPowerUp som var snabba att dokumentera de prislappar den holländska återförsäljaren 2compute listade på sin hemsida under en kort tid.

TechPowerUps lista över prisskillnaderna hos Rocket Lake-S jämfört med dagens Comet Lake-S.

Den kommande processorseriens fyra toppmodeller kommer med en prissänkning på mellan 3,9 och 8,9 procent. Detta innefattar de fyra upplagorna av den processorenhet om sätter sig längst upp på totempålen för prestanda hos Rocket Lake-S (Core i9-11900, 11900F, 11900KF och 11900K).

Resterande Cypress Cove-processorer hos Rocket Lake-S inkluderar Core i7 och Core i5-serierna. Processorserierna Core i3 och nedåt baseras på Comet Lake Refresh och har samma kärnarkitektur som varit Intels grundpelare sedan Skylake. Hur som helst kommer samtliga processorer TechPowerUp såg listade med en prisökning. Dessa mellan 2,1 procent och 14,6 procent.

Trots en prissänkning hos toppmodellerna väger prisökningen för resten av processorerna upp detta och resulterar i en generell prisökning på 2,8 procent.

Integrerade grafikkretsar med upp till 32 beräkningsenheter

Andra nyheter kring Intels kommande produktuppsättning handlar om processorernas integrerade grafikkretsar. Detta kommer från Twitter-användaren Komachi_Ensaka som påstår sig ha snokat fram information för dessa inuti drivrutiner.

Här ska det handla om två grafikkretsar vid namn UHD Graphics 750 och UHD Graphics 730. Den förstnämnda kretsen spekuleras komma utrustad med 32 beräkningsenheter och UHD Graphics 730 med 24 beräkningsenheter. En tredje grafikdel vid namn P750 skådades också inuti drivrutinerna. Exakt vad som skiljer denna och vanliga 750 åt är dock oklart. Spekulationer menar dock att det kan röra sig om en grafikdel menad för mer enterprise-inriktade processorer.

Vilken grafikdel som hittas i vilka av de kommande processorerna återstår att se. Huruvida vi kan komma att erbjudas Rocket Lake-S-processorer med fler eller färre beräkningsenheter i deras grafikdelar är även det något som i skrivande stund är oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid