Idag brukar det kunna bli en dyr historia att ta med mobiltelefonen utomlands då det medför avgifter för roaming på samtal och mobilsurf. En reform föreslagen av EU kan sätta stopp för rådande modell och medföra en gemensam telekommarknad inom EU.

I nuläget finns det en rad regler inom EU som ska underlätta för mobiltelefonikunder som befinner sig utomlands. De ofta väl tilltagna roamingavgifterna kan lätt springa iväg, inte minst när man använder sig av mobil data, och idag måste alla operatorer inom EU erbjuda någon form av högkostnadsskydd, exempelvis en saldospärr. Många konsumenter finner dock fortfarande operatörernas villkor för utlandsanvändning väldigt invecklade, och trots regulationerna händer det fortfarande att vissa kommer hem till en femsiffrig mobilräkning.

27 EU-kommissionärer röstade förra veckan igenom förslaget att driva igenom en reform för den europeiska telekommarknaden inför EU-valet 2014, rapporterar The Telegraph. Målet är en mer gemensam marknad inom EU, där samarbetet mellan operatörerna ska bli mer likt det inhemska och underlätta för kunderna. Och en direkt konsekvens av reformen vore att roamingavgifterna skulle försvinna – mobiltelefoni och mobilsurf skulle fungera likadant inom hela EU.

Konsolidering eller förening?

“There are around 100 operators in Europe and only four in the US. That’s not sustainable if we’re going to have a single market and investment. Europe has less 4G mobile broadband than Africa at the moment.” – Anonym källa till The Telegraph

En annan funktion av reformen vore ökad internationell konkurrens. Den nya modellen skulle låta operatörerna konkurrera över gränserna och förhoppningsvis ge bränsle åt branschens utveckling och utbyggnad av nätet. Man hävdar att konsolidering av marknaden inte är målet, utan snarare en förening, men att minskning av antal operatörer inte vore någonting negativt i processen.

Inte helt oväntat har förslaget mötts av en del kritik från telekombranschen, där exempelvis Vodaphones VD Vittorio Calao vill lägga reformen på is då den ökade konkurrensen skulle kunna kunna hota många jobb bland mobiloperatörerna.

EU-kommissionärerna kommer under de kommande veckorna se över reformen och ta fram en slutgiltig modell som ska kunna införas under 2014.

Källa: The Telegraph, SvD.se


Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Tempelpege63Stennan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Så länge det är på allt, inte bara samtal utan datatrafik, risken är att det blir en tummetott… men tex operatörer som har nät i flera länder borde redan idag ha noll roamingavgift.

Perfekt när man skall ut och turfa i andra länder sen 😀
http://turfgame.com/

Stennan
Gäst
Stennan

[quote name=”Tempel”]Så länge det är på allt, inte bara samtal utan datatrafik, risken är att det blir en tummetott… men tex operatörer som har nät i flera länder borde redan idag ha noll roamingavgift. Perfekt när man skall ut och turfa i andra länder sen 😀http://turfgame.com/%5B/quote%5D Om tre skulle ha samma priser i alla deras marknader skulle dom säkert bli stämda för illojal konkurrens och skulle säkert dras inför EU-domstolen av sina konkurrenter. Ungefär som att fallet med Google som ger bort Android till telefontillverkare inte är sjyst mot Microsoft som vill ta betalt för Windows. Hur som helst kan… Läs hela »

Medlem
Wargreymon

[quote name=”Tempel”]Så länge det är på allt, inte bara samtal utan datatrafik, risken är att det blir en tummetott… men tex operatörer som har nät i flera länder borde redan idag ha noll roamingavgift.

Perfekt när man skall ut och turfa i andra länder sen 😀
http://turfgame.com/%5B/quote%5D
Ingress my friend 😀

Tycker det är ett steg framåt i alla fall. Men operatörerna vill väl kunna lura åt sig pengar på folk som glömmer bort sig eller inte vet om.

pege63
Gäst
pege63

Hört talas om FOGG mobile, behövs inte sägas mer talar för sig självt.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”wargreymon”][quote name=”Tempel”]Så länge det är på allt, inte bara samtal utan datatrafik, risken är att det blir en tummetott… men tex operatörer som har nät i flera länder borde redan idag ha noll roamingavgift.

Perfekt när man skall ut och turfa i andra länder sen 😀
http://turfgame.com/%5B/quote%5D
Ingress my friend 😀

Tycker det är ett steg framåt i alla fall. Men operatörerna vill väl kunna lura åt sig pengar på folk som glömmer bort sig eller inte vet om.[/quote]

Det ena utesluter inte det andra 😉