Small preview image

IBM har de senaste åren varit herre på täppan i superdator rejset med sitt BlueGene/L system som under förra året nådde en maximal beräkningskapacitet på 208.6 teraflops. Systemet som står parkerat hos Lawrence Livermore National Laboratory har i år kommit upp i en maximal beräkningshastighet av 478.2 teraflops. Men det är trots mer än en fördubbling av beräkningskraften inte ens i närheten av IBMs senaste superdatorsystem. Det nya systemet heter Roadrunner och är något av en hybrid av AMD Opteron-processorer och PlayStation 3 spelkonsoler.



Detta är givetvis inte helt korrekt, men faktum kvarstår att Roadrunner använder sig av 6562 stycken dubbelkärniga Opteron-processorer och 12240 Cell-processorer. Den sistnämnda är samma processor som används i PlayStation 3, även om Roadrunner-modellerna är något spetsade jämfört med dem i Sonys spelkonsol.


IBMs Roadrunner har nyligen klockats till 1.026 petaflops vilket alltså betyder att man har mer än dubbelt så hög beräkningskraft som världens numera näst snabbaste superdator. Den officiella Topp500 listan väntas släppas i början på nästa vecka och kommer då alltså presentera den första superdatorn med en beräkningskapacitet över 1 petaflop.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid