Moderaterna förbereder sig inför nästa riksdagsval genom att ta fram ett nytt förslag för skolpolitik i Sverige. Partiets ledare Anna Kinberg Batra ger en nyskapad arbetsgrupp uppdraget att ta fram ett förslag på skolpolitik som inkluderar dataprogrammering. Tanken är att programmering ska läras ut redan från första klass.

Med tre år kvar till nästa riksdagsval börjar Moderaterna jobba med att ta fram nya förslag för bland annat skolpolitiken. En arbetsgrupp i Moderaterna har skapats som ska jobba med frågan men resultatet av arbetet är redan delvis bestämt. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har gett arbetsgruppen i uppgift att inkludera dataprogrammering som en obligatorisk del i utbildningen för unga. Dataprogrammering ska läras ut till unga från och med första klass.

”Vi behöver bli bättre på både kunskap i skolan och att Sverige ska bli bättre på att använda teknik. Därför föreslår vi att barn ska få utbildning i programmering på schemat från första klass och att lärare ska få fortbildning i programmering och teknik så att de kan lära barnen”, säger Anna Kinberg Batra till TV4 Nyheter.

Förslaget får kritik från bland andra Lärarförbundet.

”Vi fick en extra timme i matte förra veckan och inom Alliansen talar man om mer idrott i skolan. Vi kan inte ha en situation där man slänger in ett nytt ämne i veckan”, säger Maria Rönn, vice förbundsordförande för Lärarförbundet till TT.

Exakt hur dataprogrammering är tänkt att läras ut och hur mycket tid ämnet är tänkt att ta är inte fastställt eftersom Moderaternas förslag till skolpolitik inte färdigställts än.

 

Källa: SvD (TT), TV4

Läs även:

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Emil TOldvikingschoolGamer85HP78flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fyfan vad avundsjuk jag blir att vi inte hade detta back in the days! 🙂 Jag ser verkligen framför mej hur roligt det blir i klassrummet när lärarna säger åt kidsen att ta fram sina Raspberry Pi’s...Aja, detta initiativ kommer bära stor skörd i välbärgade svenska skolor där man har bättre arbetsro, men i förorterna så är det bara dom mest bruståliga och härdade eleverna som kommer ha tillräcklig sinnesfrid att få utlopp för denna kreativitet. Programmering kräver mycket mer långtidsminne och koncentration än vanlig matematik så om eleverna runtom härjar för mycket så kommer alldeles för många barn blankt… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Sen kanske årskurs ett är lite väl tidigt årskurs 3 eller 4a vore mer lämpligt tror jag krävs ju lite matte för att lyckas också.

flopper
Medlem
flopper

visar bara hur korkade politiker vi har.
alliansen i ett nötskal.
detta försöktes redan på början av 80-talet men sen kom visuella gränssnitt plug and play, klippa och klistra.

vi behöver en helt ny skola för framtidens människor inte surrogat inducerade moderat dumheter.

HP78
Gäst
HP78

När ska de börjar slänga in pilot utbildning på gymnasienivå?

Gamer85
Gäst
Gamer85

Nu måste vi också komma ihåg att programering != kodning. Jag personlig upplever att de flesta som läser det här nyheterna uppfattar det som att barnen ska börja kod mikro kontrollers eller rena datorprogram i programspråk som t.ex c, c++, java, python etc. Detta är inte riktigt fallet. T.ex så kan inte barn läsa och skriva fullt ut när de börjar årskurs ett. Tanken är ju att de ska lära sig det. Men vad de kan är förstå tecken. T.ex Pil åt det ena hållet. Då kan det vara lämpligt att de får lära sig programera sånna här verktyg.”LÄNK” Att… Läs hela »

Gamer85
Gäst
Gamer85

El-timer htttp://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/elinstallation/plug-in-produkter/timers-och-skymningsrelaer/dygnstimer-406067/
Manick för ogramering i ettancomment image

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Gamer85″]Nu måste vi också komma ihåg att programering != kodning. Jag personlig upplever att de flesta som läser det här nyheterna uppfattar det som att barnen ska börja kod mikro kontrollers eller rena datorprogram i programspråk som t.ex c, c++, java, python etc. Detta är inte riktigt fallet. T.ex så kan inte barn läsa och skriva fullt ut när de börjar årskurs ett. Tanken är ju att de ska lära sig det. Men vad de kan är förstå tecken. T.ex Pil åt det ena hållet. Då kan det vara lämpligt att de får lära sig programera sånna här verktyg.”LÄNK”… Läs hela »

Emil T
Gäst
Emil T

Vansinne. Obligatorisk?? Programmering passar inte alla, och de måste man acceptera. Pröva på programmering är jag positiv till dock, och gärna tidigt innan ”allting annat på datorn/internet” blir mera intressant