Privatkopieringsavgiften har mött stort motstånd sedan den implementerades. Nu vill dock Sveriges riksdag se en ändring på det system som idag är i bruk.

Ett nytt förslag från Näringsutskottet ska enligt Computer Sweden be Sveriges regering att se över privatkopieringsavgiften och hur den idag i sin befintliga form faktiskt gör någon nytta.

Avgiften betalas idag av tillverkare eller importörer av lagringsmedier som anses vara särskilt ämnade för privatkopiering. Detta inkluderar lagringsenheter som USB-minnen, externa hårddiskar och andra medier som kan lagra bild, film eller ljud. Enligt upphovsrättslagen baseras avgiften på om enheterna har stöd för digital eller analog upptagning samt om digital upptagning kan ske upprepade gånger.

Näringsutskottet ska mena på att utvecklingen av teknik har ändrat de förutsättningar som avgiften har idag. Privatkopieringen ska ha minskat bland annat tack vare streamingtjänster som minskar behovet av att lagra privata kopior av media.
Trots detta har ersättningarna till upphovsrättsinnehavarna ökat då den generella lagringskapaciteten hos de lagringsmedier som inkluderas i lagen.

Det nuvarande systemet ska enligt Näringsutskottet även innehålla en del oklarheter vad gäller exakt vilka produkter som lagen omfattar och vilka ersättningsnivåer som gäller.

Det återstår att se huruvida Näringsutskottets förslag faktiskt leder till en ändring av den nuvarande lagen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
M Henri DayDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Äntligen!
Jämfört med de stora bolagen får jag alldeles för lite pengar tillbaka i royalties för alla bilder jag tar och skrifter jag ger upphov till som som andra människor rent teoretiskt skulle kunna ha kopierat till sina hårddiskar och mobiltelefoner. 😉

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

> Näringsutskottet vill göra sig av med privatkopieringsavgiften

Trist med click-bait, speciellt när den saknar grund i verkligheten. Lagen ska ses över. vad det innebär vet man ju inte förns utredningen är klar.

M Henri Day
Medlem

Det är naturligtvis inte den Svenska Riksdagens Näringsutskott som kommer att bestämma vad som händer med det här, utan Dag Hammerskjölds Gatan 31….

Henri