Apple lanserade under gårdagskvällen sin första Mac med Retina-skärm. Nya MacBook Pro har en 15,4 tums skärm med hissnande 2 880 x 1 800 pixlars upplösning. De första regelrätta omdömena och mätvärdena från Apples nya Retina-skärm talar om en ny standard på marknaden.

Apple fortsätter att bygga på sitt Retina-varumärke. Namnet som på svenska betyder näthinna syftar på skärmteknikens höga upplösningar. Apple menar att pixeltätheten i en Retina-skärm är hög nog för att vårt mänskliga öga inte ska uppfatta de enstaka pixlar som bygger upp bilderna. I Nya MacBook Pro har Apple nått en pixeltäthet på 220 ppi vilket är en bra bit från de 326 ppi som exempelvis Retina-skärmen i iPhone 4S erbjuder. Men med ett längre betraktningsavstånd faller detta trots allt inom Retina-klassen enligt Apple och det är något som verkar stämma överrens med de första omdömena av skärmen.

Anandtech har man tagit sig tid att både utvärdera den nya Retina-skärmen subjektivt samtidigt som man gjort ett flertal mätningar av IPS-panelens ljusstyrka, svärta och kontrastförhållande. Baserad på en IPS-panel erbjuder Apples nya Retina-skärm inte bara fyra gånger så många pixlar som i deras tidigare 15,4 tums paneler. Skärmen har även överlägset bättre betraktningsvinklar och mycket bättre färgåtergivning. Nya MacBook Pro har även slopat ett av skärmglasen vilket ger mindre reflektioner, även om de inte verkar vara riktigt lika låga som i Apples tidigare matta skärmalternativ.
Även om ljusstyrkan inte är i absoluta toppklass är det bara IPS-panelen i nya ASUS Zenbook Prime som kan hota Retina-skärman när det kommer till svärta och kontrastförhållande, men då¨i en lägre upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar – vilket fortfarande är mäkta imponerande i en mindre skärmpanel.

retina_contrast

Apple ger inte användare full kontroll över skärmens upplösning utan skalar automatiskt text och grafik efter olika färdiga profiler. Standardinställningen är pixeldubblering vilket renderar bilden i hög upplösning men skalar ned den till 1440 x 900 pixlar som i standardversionen av MacBook Pro. Redan detta ger enligt Anandtech betydligt bättre skärpa och bildkvalité än i tidigare MacBook Pro-modeller, för dem som vill få mer skrivbordsyta finns det även skalningsalternativ för 1680 x 1050 och 1920 x 1200 pixlars upplösning.

retinascaling

I vissa spel finns det dock möjlighet att växla till maximal upplösning och enligt korta tester med Diablo III är det faktiskt ett spel som med den integrerade grafikkretsen från NVIDIA går att spela hyfsat i 2 880 x 1 800 pixlars upplösning.

Apple ser ut att höja ribban rejält för vad vi kan förvänta oss av skärmarna i våra bärbara datorer. För övriga tillverkare, och för den delen Apples övriga sortiment, är det den rejäla prislappen som kan rädda försäljningen. MacBook Pro med Retina-skärm har nämligen en prislapp som börjar på 21 495 kronor inklusive moms. På PC-marknaden är det endast ASUS som på allvar verkar följa i Apples fotspår med rejält högupplösta skärmpaneler även i bärbara datorer. Med nya MacBook Pro på marknaden hoppas vi att övriga tillverkare vaknar till liv och att vi även kan få se en nytändning på monitormarknaden där det är hög tid att vi får se mer högupplösta alternativ även för våra dedikerade datorskärmar.

Källa: Anandtech


Relaterade artiklar:

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
UT_lolJacob__danmoAnton KarmehedTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans
Medlem
Hans

För 7 år sedan ville jag ha en Toshiba Libretto U100 med 1280×800 på 7″ skärm. Det var nära på samma pixeldensitet som på de här nya MacBooks, året var dock 2005. Tyvärr var Libretto-maskinerna svindyra.

DjDiff
Medlem
DjDiff

[quote]Namnet som på svenska betyder hornhinna syftar på skärmteknikens höga upplösningar.[/quote]

Näthinna. Hornhinna är cornea.

Medlem
WIRN

Nice med högre upplösning men det känns som det i dag höjer prislappen för mycket oss vanligt dödliga. Själv tycker jag t.ex. 1080 på en 13,3-tummare vore grymt.

DjDiff
Medlem
DjDiff

Öka upplösningen ett par multiplar till, sen är LCD-skärmarna i praktiken upplösningsoberoende.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Anton Karmehed”]
Edit: Fixat näthinnan DjDiff, gick lite snabbt där. ;)[/quote]

Drop in på laserkliniken Anton? 😆

danmo
Gäst
danmo

[quote name=”WIRN”]Nice med högre upplösning men det känns som det i dag höjer prislappen för mycket oss vanligt dödliga. Själv tycker jag t.ex. 1080 på en 13,3-tummare vore grymt.[/quote]

Asus nya Zenbook har IPS-skärm och 1080p. Kostar inte skjortan heller. =)

Jacob__
Gäst
Jacob__

”På PC-marknaden är det endast ASUS som på allvar verkar följa i Apples fotspår” Nu finns iofs. Asus modeller redan på marknaden så jag tror nog att det är Apple som följer Asus i det här fallet. Sen måste någon sätta stopp för den påhittade ”retina”-retoriken som förvirrar kunder att tro att det handlar om någon ny teknik. Alla nya LCDer kallar de för ”retina” och någon teknisk definition vill Apple inte ge (mer än att man inte kan se pixlarna). Kan andra tillverkare använda ordet enligt samma definition då? Vems ögon ska vi gå efter? Snart släpper de väl… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Jacob__”]”På PC-marknaden är det endast ASUS som på allvar verkar följa i Apples fotspår” Nu finns iofs. Asus modeller redan på marknaden så jag tror nog att det är Apple som följer Asus i det här fallet. Sen måste någon sätta stopp för den påhittade ”retina”-retoriken som förvirrar kunder att tro att det handlar om någon ny teknik. Alla nya LCDer kallar de för ”retina” och någon teknisk definition vill Apple inte ge (mer än att man inte kan se pixlarna). Kan andra tillverkare använda ordet enligt samma definition då? Vems ögon ska vi gå efter? Snart släpper de… Läs hela »