Under NVIDIAs första NV40-presentationer har retailkorten lyst med sin frånvaro men nu verkar det som att grafikkortstillverkarna börjat komma någon vart med sina egna kort.
Vid NVIDIAs NV40-lansering i Taipei fanns ett flertal grafikkortstillverkare på plats och visade upp sina kommande alster. Albatron, AOpen, ASUS, Chaintech, Gainward, Gigabyte Leadtek, MSI, ProLink och XFX var alla där för att visa upp sig och sina NV40-kort.
Inte helt oväntat verkar det vara få fysiska skillnader mellan de olika korten. Kyllösningarna var på de flesta kort direkta motsvarigheter till NVIDIAs referensmodell fast med olika produktmärkningar.
Leadtek och Prolink verkar vara två av få tillverkare som gjort större förändringar på sina kyllösningar. Prolink har varit mest innovativa med deras PDF II-kylare som både bjuder på integrerad LCD-display och dubbla LED-fläktar.


Bilderna på Leadteks NV40-kort har dock bidragit med en hel del huvudbry. Kortet ser ut att vara av ”dubbeldäckartyp” med två PCBs och en specialdesignad kylare som bryter upp igenom den övre PCBn.
Om jag ska relatera till något liknande fall inom grafikkortsmarknaden får det bli Canopus som för flera år sedan lanserade grafikkort med en extra PCB för TV-utgången som satt fäst på huvud-PCBn.
Här verkar det dock vara två fullängds-PCBer som används. Att kortet till synes är utrustat med bland annat två RJ45-kontakter (används för t.ex. TP-nätverk) gör det hela till ett ännu större mysterium.


Överlag är det små skillnader mellan de olika korten men det ska bli mycket intressant att se tydligare specifikationer på korten och då speciellt Leadteks gåtfulla kort.


Uppdatering: Det har visat sig att Leadteks kort är ett NVIDIA Quadro FX3000-baserat workstationskort. Alltså ett äldre kort baserat på NV35 som av någon anledning letat sig in på NV40 eventet i Taipei.


Bilder från NV40-launchen i Taipei och bilder på korten som visades går att hitta på VR-Zone.com.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid