Small preview image

Det var inte så länge sedan vi hörde talas om den japanska halvledartillverkaren Renesas men då handlade det om en strömsnål mikroprocessor som skulle utvecklas i samarbete med flera tunga företag. Nu har Renesas lanserat sina senaste CPU baserad på en befintlig arkitektur, nämligen ARMs Cortex-A8. Renesas SH-Mobile APE4 är en så kallad applikationsprocessor som arbetar i en hastighet om 1GHz och är riktad mot den mobila marknaden, främst smartphones och andra multimediainriktade enheter.



Renesas SH-Mobile APE4 har nämligen ett flertal beräkningskretsar som dedikerats för just multimedia hantering. Där vi bland annat hittar stöd för 1080p uppspelning med 30fps eller varför inte 3D-rendering för avancerade 3D-gränssnitt och spel. Det senare hanteras av PowerVRs SGX2 grafikkrets som även stödjer en HDMI-utgång WXGA+ upplösningar.


Förutom mobiltelefoner kan vi tänka oss att Renesas nya applikationsprocessor även kan komma att hitta en plats i Smartbooks. Där vi redan idag har sett prototyper med Qualcomms 1GHz Snapdragon CPU som även denna baseras på ARM-arkitekturen.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid