Efter att hotnivån i Sverige höjdes från tre till fyra på en femgradig skala under gårdagen har nu regeringen bekräftat att de har planer på att genomföra ett flertal åtgärder för att samla in mer information om potentiella hot. Regeringen vill bland annat att hemlig dataavläsning ska utökas genom att infiltrera vissa användares datorer med trojaner och lyssna på samtal som genomförs via Skype.

Under eftermiddagen har Stefan Löfvén presenterat ett flertal åtgärder som är tänkta att underlätta för svenska myndigheter att samla in information om potentiella brottslingar. En av åtgärderna är att införa utökad hemlig dataavläsning. Enligt Stefan Löfvén räcker inte de verktyg som svenska myndigheter har i dag för att genomföra effektiv datainsaling. Av den anledningen är det tänkt att ny teknik ska sättas in.

Avlyssna krypterad Skype-kommunikation

Regeringens nya planer presenterades i dag av statsminister Stefan Löfvén. Av alla möjliga kommunikationskanaler som finns på Internet i dag valde Stefan Löfvén att främst prata om den Microsoft-ägda kommunikationstjänsten Skype. Svenska myndigheter ska i framtiden har möjlighet att avlyssna konversationer och läsa meddelanden som skickas över den krypterade tjänsten. Skype krypterar alla textmeddelanden, alla röstsamtal, videosamtal och filer med TLS eller AES beroende på hur datan skickas. Regeringens motivering till den nya strategin sägs vara motiverad av just detta, att mycket modern kommunikation sker över krypterade kanaler.

Regeringens nya dataavläsning kan inte genomföras redan i dag, den måste i ett första steg utredas. Enligt Stefan Löfvén har utredarna bland annat i uppgift att komma fram till vilken nivå på brottslighet som ska krävas för att dataavläsning ska tillåtas.

Trojan ska installeras på misstänktas datorer

Ett annat sätt som regeringen vill inhämta mer information på är genom att installera trojaner på misstänkta användares datorer och surfplattor. Mjukvaran är tänkt att hämta data från misstänktas datorer och skicka den till svenska myndigheter. Även här är det oklart exakt vilka typer av brottslingar som ska kunna få sådan mjukvara installerad på sina datorer och det krävs en utredning innan förslaget kan tas vidare. Det är möjligt att det blir genom installerade trojaner som svenska myndigheter kan få åtkomst till exempelvis Skype, genom att samla in datan innan den krypteras och skickas från avsändarens dator.

Utöver dessa steg vill regeringen utöka möjlighet för kameraövervakning i Sverige. Även när det gäller kameraövervakning har dock regeringen inte kommit ut med detaljer angående när de nya möjligheterna kan genomföras eller hur. Det krävs först en utredning för att komma fram till vilka nya regler som ska sättas in.

Vill ha utökad gränskontroll in till EU

Regeringen går också ut med att de vill se ökad gränskontroll vid EU:s yttre gränser. Regeringen vill att EU ska införa fingeravtryckskontroll, ögonskanning, skanning av handavtryck och liknande. Detta är dock en fråga som måste tas till EU innan det kan genomföras.

Källa: SVT

Bild: Liftam

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MorkulstafflerLagl0rdendatorisstenNormq Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Paraniod47
Gäst
Paraniod47

All övervakning och trojaner används ju idag ändå inofficiellt… Och Windows 10 kommer vara en guldgruva för avlyssning och övervakning i kabeln.. Med tanke vad det skickar iväg och tar emot… Med det tragiska att de kapitalistiska maffiaföretagen kommer att vilja använda lagen för tjäna pengar istället för att motarbeta terror..

Normq
Gäst
Normq

Precis detta är ju inget nytt hur länge har dem inte överlyssnat igenom Skype och allt vi gör via internet och jag tror ingen skulle kommunicera via skype om det skulle vara om något olagligt då man kan få ens IP på ett klick. Visst om det skulle vara avlyssning via Tor så skulle väl det vara bra.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Normq”]Precis detta är ju inget nytt hur länge har dem inte överlyssnat igenom Skype och allt vi gör via internet och jag tror ingen skulle kommunicera via skype om det skulle vara om något olagligt då man kan få ens IP på ett klick. Visst om det skulle vara avlyssning via Tor så skulle väl det vara bra.[/quote] Polisen har i dagsläget inga möjligheter att avlyssna IP-samtal. FRA (Försvarets Radioanstalt) har dock möjlighets till signalspaning men det är under mycket specifika omständigheter. Lägg där till att all trafik över Skype är krypterad så även om du kan lyssna på… Läs hela »

datorissten
Gäst

Skillnaden mellan en stat och ett banditgäng är att en stat kan hålla kontrollen över ett visst område(störst våldspotential), i detta fallet är det dock inte så farligt då det är enkelt att skydda sig(ex byta till linux).

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”datorissten”]Skillnaden mellan en stat och ett banditgäng är att en stat kan hålla kontrollen över ett visst område(störst våldspotential), i detta fallet är det dock inte så farligt då det är enkelt att skydda sig(ex byta till linux).[/quote]

Ja eller bara använda en enkel smartphone med kontantkort, betydligt svårare att spåra eftersom du då dessutom kan byta telefon och kontantkort med jämna mellanrum men fortfarande använda skype. Förstår inte varför de skaffare registrering för kontantkort, betydligt mindre inskränkning på folks liv än flera andra saker de föreslår och det är en sak som polisen verkligen vill ha.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Men FFS, lever mycket hellre i ett samhälle där jag har 0.000001% högre chans att dö av en terrorattack än i en polis-stat där allt och alla övervakas. Dessutom tror jag det är direkt kontraproduktivt… tror alltså det blir högre risker i en sånt samhälle.

De har bara väntat på detta för att införa övervakning känns det som.

Och så finns det andra som säger ”sätta hårt mot hårt” och bomba hela skiten också, för den taktiken har ju funkat jättebra hittills :-*

staffler
Gäst
staffler

[quote name=”Lagl0rden”]Men FFS, lever mycket hellre i ett samhälle där jag har 0.000001% högre chans att dö av en terrorattack än i en polis-stat där allt och alla övervakas. Dessutom tror jag det är direkt kontraproduktivt… tror alltså det blir högre risker i en sånt samhälle.

De har bara väntat på detta för att införa övervakning känns det som.

Och så finns det andra som säger ”sätta hårt mot hårt” och bomba hela skiten också, för den taktiken har ju funkat jättebra hittills :-*[/quote]

Håller helt med. Tror inte det kommer leda till något positivt alls.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Lagl0rden”]Men FFS, lever mycket hellre i ett samhälle där jag har 0.000001% högre chans att dö av en terrorattack än i en polis-stat där allt och alla övervakas. Dessutom tror jag det är direkt kontraproduktivt… tror alltså det blir högre risker i en sånt samhälle. De har bara väntat på detta för att införa övervakning känns det som. Och så finns det andra som säger ”sätta hårt mot hårt” och bomba hela skiten också, för den taktiken har ju funkat jättebra hittills :-*[/quote] Nu har vi ju annan grov organiserad brottslighet som polisen behöver nya verktyg för att få… Läs hela »